czy nadal posiada tytuł prawny - umowa dożywocia - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 18 wrz 2015, 9:42

Witam! Mam pytanie osoba ma przyznany DM na okres 09-02/15r.
W miesiącu wrześniu zawarła umowę dożywocia. W akcie notarialnym obdarowany ustanowił na rzecz darczyńcy, na nabytej nieruchomości lokalowej nieodpłatną dożywotnią służebność osobistą mieszkania, polegająca na prawie wyłącznego korzystania z całego lokalu mieszkalnego”. Do tego zapewnia darczyńcy opiekę itp.
Jak odnosicie się do tego typu umów.
Dziękuję za odpowiedzi.
ASB

Napisano: 18 wrz 2015, 9:49

w akcie musi być zapis, że wszelkie koszty związane z utrzymaniem lokalu czynsz ,prąd gaz będzie ponosić darczyńca, który zamieszkuje sam w lokalu
zek1

Napisano: 20 wrz 2015, 9:32

Może musi, tylko co zrobić gdy nie ma? Ja uważam, że w takiej sytuacji ma zastosowanie odpowiedni przepis Kc, według którego dożywocie kojarzy się domyślnie z całościowym utrzymaniem, czyli ten, który korzysta i mieszka nie powinien ponosić żadnych z podstawowych kosztów utrzymania mieszkania, do których wiadomo co zaliczamy (ogrzewanie, remonty, administrowanie itd.), chyba że dokumenty inaczej regulują te obowiązki.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 21:48

mozna sporzadzic umowe uzyczenia i nie ma problemu. my tak stosujemy, wolimy dla pewnosci miec umowe uzyczenia - w bezplatne uzytkowanie i na czas nieokreslony i zobowiazanie do uiszczania wszelkich oplat zgodnie z powiadomieniem od zarzadcy i energia i gaz.
sylajolka

Napisano: 25 wrz 2015, 20:07

Nie zbaczajmy. Urzędnik musi sobie poradzić z istniejącą umową dożywocia i nie może wymagać innej.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2015, 13:59

W przypadku gdy nie ma stosownego zapisu ja zawsze każę wnioskodawcy pisać oświadczenie, że w całości ponosi koszty utrzymania lokalu.
Nowy19

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x