Czy nagła likwidacja aplikacji mKDR, nie zakrawa trochu o perfidię i chamstwo? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 16 cze 2021, 14:24

Tak się tylko zastanawiam z punktu widzenia użytkownika tej aplikacji, bo na mniej pracy i więcej kasy nikt przecież nie będzie narzekał ;) ale przecież ludzie byli do tej aplikacji zachęcani od dawna, a część ludzi w ostatnich latach nawet płaciła dodatkową kasę i wypełniała nie łatwe wnioski, aby mieć dostęp do elektronicznej wersji KDR. System działał dobrze, a wyszukiwarka zniżek była również wielkim atutem tej aplikacji, użytkownicy mieli dostęp do KDR od razu (oczywiście teraz rzekomo, teoretycznie też przecież mają). Ale w praktyce większość nie ma profilu zaufanego i nie korzysta na dzień dzisiejszy z mObywatel, czyli tym samym została nagle i znienacka wykluczona zarówno programowo jak i informacyjnie np. o przysługujących im zniżkach. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, ale nie tylko. W związku z powyższym przypomina mi się zmiana systemu z tego świetnie działającego od PWPW na ten obecny wiadomo jaki :roll:, tam też wszystko swego czasu dobrze działało aż się urwało :ugeek:. Wiele zatem musiało się zmienić, aby nic się nie zmieniło ;) . Oczywiście jaki jest cel tej zmiany się domyślamy. Natomiast, czy w związku z powyższymi zmianami pod aplikacją mObywatel też działa lub będzie działał jakiś wykaz zniżek oraz, czy ludzie przy odbieraniu paczek z plastikową wersją karty nadal będą smsowo informowani o konieczności ich odbierania? :?:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 17 cze 2021, 13:16

w mobywatel też jest ale niestety wyskakuje mi to w formie strony internetowej.Natomiast po szkoleniu mam lekkiego zonka, bo ze szkolenia wynika, że mobywatel będzie działać obok mkdr (w sumie czytając ustawę zmieniającą to tak to wygląda), natomiast z pisma z UW wynika że mkdr przestanie działać :roll: I co tu ludziom mówić
smalena
Stażysta
Od: 17 mar 2017, 12:57
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA

Napisano: 17 cze 2021, 13:50

Ja mam mKDR i póki co działa, dam znać po 1 lipca czy działa dalej czy jest czarna plama... pozdrawiam;)
Cytrynka
Stażysta
Od: 05 gru 2018, 10:50
Zajmuję się: DM/KDR/ZP

Napisano: 17 cze 2021, 14:18

Likwidacji aplikacji to bezczelność, tym bardziej, że Rodzice małych dzieci, którzy wnioskowali tylko o elektroniczne karty nie będą tych kart widzieli :x
Zostaje im zawnioskowanie o dodatkową formę - teraz plastikową - i zapłacenie po 10 zł. za sztukę. :shock:

komunikat ze strony ministerstwa

od 9 czerwca 2021 r. możliwe jest wyświetlanie Karty Dużej Rodziny w aplikacji mObywatel. Karta Dużej Rodziny w mObywatelu – inaczej mKDR – dostępna jest dla każdej dorosłej osoby, której przyznano prawo do KDR i posiadającej ważny polski dowód osobisty i każdego dziecka, któremu przyznano prawo do KDR i posiadającemu mLegitymację szkolną.
Osoby, które nie posiadają polskiego dowodu osobistego oraz dzieci, które nie posiadają mLegitymacji szkolnej mogą korzystać z KDR w formie tradycyjnej – w postaci plastikowej Karty.
B.N.
Praktykant
Od: 17 cze 2021, 14:16

Napisano: 18 cze 2021, 8:44

czyli doświadczenia jak zwykle na organizmie żywym ;) ostatnio to stało się takie popularne, że rozszerzyli na całą populację :lol:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 18 cze 2021, 12:57

Czy wiecie, że w aplikacji mKDR nadal nie ma żadnego komunikatu, że aplikacja wygasa i że trzeba wizualizacje karty przenieść do innej aplikacji?!!! Masakra
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2021, 12:54

ubu pisze:
16 cze 2021, 14:24
Tak się tylko zastanawiam z punktu widzenia użytkownika tej aplikacji, bo na mniej pracy i więcej kasy nikt przecież nie będzie narzekał ;) ale przecież ludzie byli do tej aplikacji zachęcani od dawna, a część ludzi w ostatnich latach nawet płaciła dodatkową kasę i wypełniała nie łatwe wnioski, aby mieć dostęp do elektronicznej wersji KDR. System działał dobrze, a wyszukiwarka zniżek była również wielkim atutem tej aplikacji, użytkownicy mieli dostęp do KDR od razu (oczywiście teraz rzekomo, teoretycznie też przecież mają). Ale w praktyce większość nie ma profilu zaufanego i nie korzysta na dzień dzisiejszy z mObywatel, czyli tym samym została nagle i znienacka wykluczona zarówno programowo jak i informacyjnie np. o przysługujących im zniżkach. Dotyczy to zwłaszcza osób starszych, ale nie tylko. W związku z powyższym przypomina mi się zmiana systemu z tego świetnie działającego od PWPW na ten obecny wiadomo jaki :roll:, tam też wszystko swego czasu dobrze działało aż się urwało :ugeek:. Wiele zatem musiało się zmienić, aby nic się nie zmieniło ;) . Oczywiście jaki jest cel tej zmiany się domyślamy. Natomiast, czy w związku z powyższymi zmianami pod aplikacją mObywatel też działa lub będzie działał jakiś wykaz zniżek oraz, czy ludzie przy odbieraniu paczek z plastikową wersją karty nadal będą smsowo informowani o konieczności ich odbierania? :?:

Naprawdę ne iwiesz o co chodzi? po pierwsze, trzeba wykazać zasadność profilu zaufanego im wiecej ludzi tym łądniej będzie w rozliczeniach wyglądało, podobnie z aplikacja mobywatel, do wszystkiego szły dofinansowania.... a wykorzystane isłąbe
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 21 cze 2021, 14:33

Oczywiście jaki jest cel tej zmiany się domyślamy.
Naprawdę nie wiesz o co chodzi?

:) no ja wiem, ale pytałem o co innego ;)
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 22 cze 2021, 10:15

1.Tak uważam, że będą informowani sms (zgłosiłem róweniz potrzebę ponowienia tego sms (wraz z możliwością zmiany treści sms), ale czy ktoś to weźmie pod uwagę, wątpię.

2. jest aplikacja zewnętrzna do wyszukiwania miejsc, które respektują KDR, wystarczy, ze zrobią link w mObywatel.
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 22 cze 2021, 12:15

Dzięki z odpowiedź i działania zgłoszeniowe mimo wątpliwości ;) :lol: :mrgreen:
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor