Czy należy mi się jakaś pomoc? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 04 lut 2016, 0:38

Witam, Serdecznie.
Dziękuję wszystkim za odpowiedź jak i negatywne nastawienie do mojej osoby.
W rachunek za telefon jest wliczony internet telewizja oraz telefon komórkowy. Wszystko to jest mi bardzo potrzebne do pracy dlatego to mam.
Uwagi typu że jestem młody a już pytam czy coś mi się należy proszę zostawić sobie dla siebie.
Mieszkam od 18 roku życia sam, rodzina ma gdzieś mój los. Moja samodzielność jest związana z tym że w wieku 18 lat doszedłem z placówki opiekuńczo-wychowawczej i nie żyje mi się łatwo, jak i nie mam do kogo zwrócić się o pomoc.

Tym "normalnym" dziękuję za odpowiedź.
danio887

Napisano: 04 lut 2016, 1:01

Czytając wypociny NIEKTÓRYCH pseudopracowników pomocy społecznej aż mi się wywraca i mam chęć oddać kolację przed snem... :roll:
Po prostu wstyd mi za Was i za mnie a za mnie dlatego, że jestem utożsamiany z Wami!

Jak Wy możecie mieć do chłopaka pretensje o w pełni kulturalne pytanie?
Iza1 pisze:Po pierwsze najniższa krajowa to nie 1385,50 brutto a 1850 zł
Taka osoba młoda a już myśli o zasiłku.
Dodatek mieszkaniowy przysługuje tylko właścicielowi a nie osobie wynajmującej lokal.
A po drugie Ty weź się ogarnij i zauważ pozytywną przesłankę w tym, że napisał prawdę gdzie zamiast słowa brutto powinien napisać netto.
Kwota przypomina kwotę realną więc zwykła pomyłka, a czy Tobie w choćby decyzji nigdy oczywista pomyłka się nie zdarzyła?
A po trzecie doucz się nt. dodatków mieszkaniowych a następnie wtedy stanowczo udzielaj się i stwierdzaj tak lub nie!
A co masz do młodych? Uważasz, że zasiłek tylko dla starszych się należy którzy całe życie leżeli do góry pewną częścią swego ciała?
bernadetta pisze:a czuję że tak nie jest skoro wynajmujesz za 500 zł
rachunek 100 -150 zł za telefon jest naprawdę spory ja tyle płacę za abonament na 3 telefony komórkowy mój , męża i syna ogranicz wydatki związane z telefonem i już bedzie wiecej pieniążków
Nie, no następna się trafiła normalnie powinnaś pracować jako telemarketer w którejś z sieci komórkowych i dawać ludziom swoje abonamenty, weź skorzystaj z mojej rady i składaj jutro podanie o zwolnienie, ok?
Skąd wiesz kiedy chłopak się zobowiązał umową? Warunki zmieniają się dynamicznie.
Może nie było go stać na godny telefon który jest dobrem powszechnym i przeliczył że w zamian za wyższy abonament kalkuluje mu się wziąć telefon za 1 zł z wysokim abonamentem. A przy niskim abonamencie taki telefon np. kosztuje 799 zł (koszt który jednorazowo przy tej marnej pensji jest dla niego nie realny).

Kończę pisanie i opisywanie głupoty niektórych. Nie chce mi się więcej pisać z Wami.

P.S. policzcie sobie sami płaca minimalna ~1300 zł - 500 zł (wynajem) - 500 zł (rachunki) = 300 zł
Cwani jesteście to przeżyjcie za tyle, ale nie bo ta kwota Wam ledwie na kawki, gazetki i pączki do pracy wystarczy!
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 04 lut 2016, 10:01

Heiland dlaczego atakujesz wypowiedzi a nie poradzisz chłopakowi co ma zrobić ?
taka jesteś mądra to poradż Mu a nie atakuj posty mądralo
udziel mądrej rady chłopakowi !
bernadetta

Napisano: 04 lut 2016, 10:16

bernadetta pisze:Heiland dlaczego atakujesz wypowiedzi a nie poradzisz chłopakowi co ma zrobić ?
Bo nie zdenerwował mnie chłopak swoim pytaniem a pracownicy którzy powinni się empatią wykazywać na każdym kroku.
Dodatkowo zdawać się może, że chłopak zamknął temat ze swojej strony ostatnim postem dziękującym.

Rada dla chłopaka ode mnie?
Wal do pomocy w ciemno i koniec. Dlaczego dla osoby starającej się godnie żyć ma być odmowa i szykanowanie a dla osób na "dupsku" siedzących ma być królewska obsługa i przyznawanie pomocy za to, że są leniwi!
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 04 lut 2016, 10:22

heiland pisze:
bernadetta pisze:Heiland dlaczego atakujesz wypowiedzi a nie poradzisz chłopakowi co ma zrobić ?
Bo nie zdenerwował mnie chłopak swoim pytaniem a pracownicy którzy powinni się empatią wykazywać na każdym kroku.
Dodatkowo zdawać się może, że chłopak zamknął temat ze swojej strony ostatnim postem dziękującym.

Wal do pomocy w ciemno i koniec. Dlaczego dla osoby starającej się godnie żyć ma być odmowa i szykanowanie a dla osób na "dupsku" siedzących ma być królewska obsługa i przyznawanie pomocy za to, że są leniwi!
I to ma być rada ?
dobrze wiesz że chłopak nic nie dostanie nawet celówki bo dochód mu przekracza
krowa która dużo ryczy mało mleka daje tyle w temacie
bernadetta

Napisano: 04 lut 2016, 10:28

bernadetta pisze:
heiland pisze:

I to ma być rada ?
dobrze wiesz że chłopak nic nie dostanie nawet celówki bo dochód mu przekracza
krowa która dużo ryczy mało mleka daje tyle w temacie
A co innego mam mu powiedzieć jak na pewno tego nie czyta. Zabawnym jest fakt, że odnosisz się do jednej części mojej wypowiedzi która była napisana bardziej do prowokacji a nie realnie do rozmowy a zarazem była podjęciem problemu nagminnie występującego w pomocy społecznej.
A co z Waszą empatią? Tak ona w Waszym wykonaniu wygląda?
Pozdrawiam :|
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 04 lut 2016, 11:03

Do "Heiland" - masz 100% racji. Czasami wchodzę na to forum i kiedy czytam wypowiedzi niektórych pracowników pomocy społecznej to jest mi ogromnie wstyd, że ja również jestem pracownikiem socjalnym. W naszym Ośrodku często pomagamy osobom i rodzinom, którym dochód przekracza ustawowe kryterium dochodowe określone ustawą na podstawie art. 41 ustawy o pomocy społecznej. Zwracam się do młodego człowieka, który zapytał czy przysługuje mu pomoc; tak zwróć się o pomoc do właściwego miejscowo Ośrodka i przedstaw swoją sytuację materialno-bytową. Wierzę, że spotkasz empatycznego pracownika socjalnego i jego kierownika. Powodzenia.
Ika 2

Napisano: 04 lut 2016, 11:06

Ika 2 pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 04 lut 2016, 11:15

Wiem, że ludzie są wspaniali. Dziękuje Heiland i serdecznie pozdrawiam.
Ika 2

Napisano: 04 lut 2016, 11:52

DO WSZYSTKICH! A nie możecie każdy wyrazić swojego zdania bez ocenienia i ubliżania tak z marszu komu popadnie tylko dlatego, że się z nim nie zgadzacie? Wszystkiego dobrego dla wszystkich.
felek

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x