Po utracie w lipcu świadczenia pielęgnacyjnego, podjełam prace od 1-szego września do 8-ego października i zwolnienie mam przez wypowiedzenie. Dochodów nie mam żadnych tylko renta mamy 920zl. Ubezpieczenie mam w krus dobrowolne. Mam 35arów przeliczeniowych. Gospodarstwo jest na mnie zapisane ogółem jest 2,52 hektara. Proszę o odpowiedź czy starać się o szo. J
zmiania sie przepisy niedługo i ma byc bez dochodu - ale i teraz sie staraj powinnas dostac - ale wypowiedzenie powinno byc z twojej strony ze nie moglas pracowac bo musisz sie opiekowac osoba niepełnosprawną
KRUS jesli jest obowiązkowwo oplacany to SZO nie przysługuje, art.16 a ust. 8 pkt 1 lit b. Róża ma ubezpieczenie dobrowolne wiec spelnia warunki jesli zrezygnowała z zatrudnienia by opiekowac sie chorym członkiem rodziny
\"Ubezpieczenie mam w krus dobrowolne. Mam 35arów przeliczeniowych. Gospodarstwo jest na mnie zapisane ogółem jest 2,52 hektara\". To w końcu ile masz tego gospodarstwa? Jeśli 2,52 fizycznych to nie masz obowiązek ubezpieczenia w KRUS. a SZO wtedy nie przysługuje.
Igor,,, Ty nie rozumiesz hektarów fizycznych od przeliczeniowych. Mam 2,52 fizycznych ale do obliczeń brane są przeliczeniowe. I nie mam ponad 1hektar przeliczeniowego i nie podlegam obowiązkowemu ubezpieczeniu.