czy zabralibyście ZR - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 14 lut 2014, 10:30

CZy zabralibyście zasilek rodzinny na jedno dziecko, bo nie ma pani alimentow na to dziecko, natomiast ma na drugie. Zmienila sie sytuacja, gdyż konkubent, z którym ona ma dwójke dzieci trafil do zakładu karnego na rok? Dzieki za info
~TS

Napisano: 14 lut 2014, 11:04

pytam bo kolega mi wierci dziure, ze zabierajac zasilek krzywdzimy dziecko spoza małżeństwa
~TS

Napisano: 14 lut 2014, 11:06

a dokladnie ze dzieci, ktore nie pochodza z małżenstwa traktujemy inaczej niż z konkubinatu, no ale to nie ja pisalem ustawe i art. mówiący o osobie samotnie wychowującej
~TS

Napisano: 14 lut 2014, 11:06

jeżeli ten zasiłek masz już przyznany na okres 2013/2014 i w składzie rodziny jest ten pan konkubent to nie wiem dlaczego chcesz go zabrać?
~malgo

Napisano: 14 lut 2014, 11:07

no bo zmienila sie sytuacja rodzinna majaca wplyw na prawo do zasilku rodzinnego, pani jest panną i nie ma alimentów na jedno dziecko. Jest jakas rożnica czy juz przyznane czy byla by sprawa na etapuie złozenia wniosku?
~TS

Napisano: 14 lut 2014, 11:09

Dlaczego nie zabezpieczyła alimentami to drugie dziecko? My krzywdzimy? To matka powinna bronić interesu swojego dziecka. Niech złoży wniosek o alimenty na drugie. Sądy orzekają bezzwłocznie w takich sprawach ... i po sprawie.
~Igor

Napisano: 14 lut 2014, 11:11

ale ona nadal moze z nim wychowywać wspólne dzieci, bierzesz jego dochody i dzielisz je na 3 osoby (bez niego)
~malgo

Napisano: 14 lut 2014, 11:15

jak wychowywac? korespondencyjnie? na rok w zakładzie karnym go osadzili. Jakie dochody? dochód miałem, teraz go nie uwzgledniam bo jest w instytucji 24/h. Pani pobiera od listopada.
~TS

Napisano: 14 lut 2014, 11:23

art 5 ust 7 ustawy W przypadku gdy członek rodziny przebywa w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie, ustalając dochód rodziny w przeliczeniu na osobę, nie uwzględnia się osoby przebywającej w tej instytucji.

skrzywdzisz ta kobietę swoim rozumowaniem
~malgo

Napisano: 14 lut 2014, 11:24

art. 7 ust. 5
~TS

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x