Czy należy się dodatek do samotnego wychowywania dziecka

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
mucha772
Stażysta
Zajmuję się: FA, ST
Kontakt:

Czy należy się dodatek do samotnego wychowywania dziecka

Post autor: mucha772 »

Pani ma przyznany zasiłek rodzinny wraz z samotnym wychowywaniem na dziecko (ojciec nieznany). Teraz złożyła kolejny wniosek, bo urodziła dziecko, więc złożyła na nowonarodzone dziecko i dodała do składu rodziny partnera (ojciec drugiego dziecka). Czy w tej sytuacji dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu samotnego wychowywania na pierwsze dziecko się należy? Według Lexa tak, powołują się na jakiś wyrok sądu. Mi to nie gra. Jak wy myślicie? Proszę o jakieś podpowiedzi.
KMACZKA
Praktykant
Zajmuję się: świadczenia rodzinne
Kontakt:

Re: Czy należy się dodatek do samotnego wychowywania dziecka

Post autor: KMACZKA »

Miałam taki przypadek, Pani złożyła mi wniosek na samotne na dwoje dzieci, ponieważ ich ojciec nie żyje a ma trzecie dziecko, które wychowuje wspólnie z jego ojcem, my jej odmówiliśmy samotnego wychowywania więc odwołała się do SKO i właśnie dziś nasze SKO utrzymało mi zaskarżoną decyzję w mocy.
mucha772
Stażysta
Zajmuję się: FA, ST
Kontakt:

Post autor: mucha772 »

A jak powinnam to zrobić ? Przyznać jej teraz zasiłek rodzinny na nowe dziecko i na dodatek z tyt. urodzenia i na jednej decyzji uchylenie samotnego??
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Jeżeli się kwalifikują dochodowo z Panem to wszcząć postępowanie w sprawie uchylenia dodatku i osobno wydać decyzję a osobno rozpatrzyć nowy wniosek Pani.
ODPOWIEDZ