Czy należy się dodatek mieszkaniowy? - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 19 paź 2016, 13:10

Witam, mam pytanie:
Rodzina 3 osobowa:

Matka- staż unijny z Urzędu Pracy
Mąż-bezrobotny, nie jest zarejestrowany w Urzędzie Pracy, nie osiąga dochodów
Córka- uczeń

Czy aby dostać dodatek mieszkaniowy trzeba być zarejestrowanym w Urzędzie pracy
czy wystarczy oświadczenie,że pozostaje na utrzymaniu żony oraz nie osiągał żadnych dochodów przez 3 ostanie miesiące?

Jakiś art. w ustawie na temat tego,że trzeba być zarejestrowanym w Urzędzie Pracy?
Pozdrawiam !
Monikaa

Napisano: 19 paź 2016, 14:14

Nie musi być zarejestrowany, to nie jest warunek otrzymania DM, ja zazwyczaj proszę aby osoba napisała to w oświadczeniu.
pusia

Napisano: 19 paź 2016, 14:16

Sokor to nie jest warunek to mogę przyznać im dodatek mieszkaniowy?

Dziękuję za pomoc;)
Monikaa

Napisano: 19 paź 2016, 14:29

Monikaa pisze:Sokor to nie jest warunek to mogę przyznać im dodatek mieszkaniowy?
Spójrz na to z drugiej strony. Czyli gdybyś miała im dać odmowę. Jak by brzmiało jej uzasadnienie? Hihi. Odmawiam przyznania dodatku, bo pan się nie zarejestrował w UP! ;)
A tak już poważnie - dodatek trzeba przyznać (jeśli spełnią standardowe warunki). Oczywiście "my" wolimy, jeżeli ludzie się rejestrują w UP, stwarza to w naszych głowach namiastkę chęci zmiany sytuacji tego człowieka (czy UP znajdzie komuś pracę to inna kwestia, znam ludzi długie lata zarejestrowanych, którzy ani dnia nie pracowali). Najbardziej chyba wkurzają petenci, którzy nie chcą zmienić swojej sytuacji, w kwestii pieniędzy i wsparcia spoglądając wyłącznie w kierunku MOPS-u. To też inna kwestia i temat rzeka... Może na tym poprzestanę.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 19 paź 2016, 14:39

:D Dziękuję za podpowiedz :D
Monikaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x