Witam, pytanie odnośnie dodatkowej powierzchni. Wiem, że orzecznictwo jest niejednoznaczne i wedle chyba większości orzeczeń w przypadku osoby samotnie mieszkającej zwiększa się powierzchnię o 15 m tylko jeśli porusza się na wózku. Pytanie, kto stwierdza konieczność poruszania się na wózku? Czy musi być zaświadczenie lekarskie, czy możemy się opierać np. na wywiadzie czy też własnej obserwacji (chodzi mi o sytuację, gdy osoba np. sama przyjechała na wózku do ośrodka, więc naocznie ją widzimy)
Jeśli ktoś używa wózka inwalidzkiego to z pewnością z konieczności, a nie dla zabawy czy dla dodatku mieszkaniowego. Jeśli więc taki wózek widzimy sami lub ktokolwiek potwierdzi (np. w związku z wywiadem), to moim zdaniem powinno wystarczyć. Zaświadczenie lekarskie mile widziane, ale niekoniecznie upierać się. Nasza ustawa nie wskazuje jakiegokolwiek dokumentu.
Witam.
Na orzeczeniu o niepełnosprawności w pkt.10 jest zaznaczone przez komisje czy wymaga oddzielnego pokoju czy nie.Proszę sprawdzić orzeczenie tej osoby i sobie zrobić ksero do akt. Bo nie wszyscy którzy jeżdżą na wózku mają dodatek 15 m2,muszą mieć wpis w orzeczeniu.
Pozdrawiam., :D
Zawsze kiedy jest wózek inw, doliczamy 15mkw.
Ja biorę ksero orzeczenia o stopniu niepelnosprawności ( pkt 5 mówi o zaopatrzemiu w przedmioty ortopedyczne) i zaświadczenie od lekarza,że osoba porusza się na wózku inw.
Pkt 10 orzeczenia (dodatkowy pokój) to zupelnie inna kwestia.