czy należy się karta - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 21 mar 2023, 8:50

Mam taką sytuacją, ludzie ci sa po ślubie, ona ma dwoje swoich dzieci, on jedno swoje. W sumie troje dzieci, ale.... no żadne z nich tej trójki nie posiadało. I teraz moje pytanie, należy się karta dużej rodziny?
MonikaP
Praktykant
Od: 09 sty 2023, 11:33
Zajmuję się: DW, DE, KDR, itp

Napisano: 21 mar 2023, 9:04

MonikaP pisze:
21 mar 2023, 8:50
Mam taką sytuacją, ludzie ci sa po ślubie, ona ma dwoje swoich dzieci, on jedno swoje. W sumie troje dzieci, ale.... no żadne z nich tej trójki nie posiadało. I teraz moje pytanie, należy się karta dużej rodziny?
Tak, w obu przypadkach opcja "małżonka".

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 31 mar 2023, 14:37

no nie bo żadne z nich nie ma trojga dzieci
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 03 kwie 2023, 8:11

anetag pisze:
31 mar 2023, 14:37
no nie bo żadne z nich nie ma trojga dzieci
No właśnie w tym przypadku gdy jako małżeństwo mieli lub mają 3 dzieci na utrzymaniu to im się KDR należy ;)
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 05 kwie 2023, 8:52

To jak to w końcu jest, bo ja mam podobny przypadek, tzn. małżeństwo, pani ma jedno dziecko z obecnym mężem, jedno z poprzedniego związku, a pan ma jedno z poprzedniego związku. Przysługują im karty i dla dwój,ki dzieci, którzy są przy nich?
Selenit
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 8:32
Zajmuję się: Św, FA, Sr

Napisano: 05 kwie 2023, 9:09

Selenit pisze:
05 kwie 2023, 8:52
To jak to w końcu jest, bo ja mam podobny przypadek, tzn. małżeństwo, pani ma jedno dziecko z obecnym mężem, jedno z poprzedniego związku, a pan ma jedno z poprzedniego związku. Przysługują im karty i dla dwój,ki dzieci, którzy są przy nich?
Tak karta należy się małżonkom z opcji małżonka, natomiast co do dzieci to za mało danych podanych. W jakim wieku są dzieci, wszystkie troje spełnia warunki ustawy? Bo to czy należy się dzieciom zależy od tego czy na dzień złożenia wniosku co najmniej troje z nich jest do 18 r.ż. lub 25 r.ż w przypadku gdy uczą się lub z orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności?

Pozdrawiam
lukas19861
Referent
Od: 04 kwie 2019, 12:43
Zajmuję się: KDR, OP3 i nie tylko :)

Napisano: 06 kwie 2023, 12:14

U mnie jest taka sytuacja, że wszystkie dzieci spełniają warunki, tylko, że jedno z nich jest przy matce (ojciec ma zasądzone alimenty).A więc czy mogę przyznać kdr na to dziecko? Zaznaczam, że mieszka ono w naszej gminie.
Czyli reasumując mój przypadek: małżeństwo, pani ma jedno dziecko z obecnym mężem, jedno z poprzedniego związku, a pan ma też jedno dziecko z poprzedniego związku, z tym, że to dziecko mieszka przy matce w naszej gminie. Ten Pan ma zasądzone alimenty.
Selenit
Stażysta
Od: 02 maja 2017, 8:32
Zajmuję się: Św, FA, Sr

Napisano: 06 kwie 2023, 13:54

zgodnie z ustawą:
Składając wniosek o przyznanie Karty, przedstawia się w szczególności:
1) w przypadku rodzica – oświadczenia, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci;
jeżeli Pan takie oświadczenie podpisuje, nie został pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony przez umieszczenie dziecka w pieczy, to jak najbardziej wszystkim się należy i może dla nich wnioskować ;)
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25

Napisano: 06 kwie 2023, 15:12

Selenit pisze:
06 kwie 2023, 12:14
U mnie jest taka sytuacja, że wszystkie dzieci spełniają warunki, tylko, że jedno z nich jest przy matce (ojciec ma zasądzone alimenty).A więc czy mogę przyznać kdr na to dziecko? Zaznaczam, że mieszka ono w naszej gminie.
Czyli reasumując mój przypadek: małżeństwo, pani ma jedno dziecko z obecnym mężem, jedno z poprzedniego związku, a pan ma też jedno dziecko z poprzedniego związku, z tym, że to dziecko mieszka przy matce w naszej gminie. Ten Pan ma zasądzone alimenty.

Jeżeli mieszka w twojej gminie, to jak najbardziej tak. W końcu jest jednym z trzech muszkieterów wchodzących w skład rodziny :-) ;)
aczylok
Stażysta
Od: 27 kwie 2022, 11:11

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem