Tak karta należy się małżonkom z opcji małżonka, natomiast co do dzieci to za mało danych podanych. W jakim wieku są dzieci, wszystkie troje spełnia warunki ustawy? Bo to czy należy się dzieciom zależy od tego czy na dzień złożenia wniosku co najmniej troje z nich jest do 18 r.ż. lub 25 r.ż w przypadku gdy uczą się lub z orzeczeniem o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności?
jeżeli Pan takie oświadczenie podpisuje, nie został pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony przez umieszczenie dziecka w pieczy, to jak najbardziej wszystkim się należy i może dla nich wnioskowaćSkładając wniosek o przyznanie Karty, przedstawia się w szczególności:
1) w przypadku rodzica – oświadczenia, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci;
Selenit pisze: ↑06 kwie 2023, 12:14U mnie jest taka sytuacja, że wszystkie dzieci spełniają warunki, tylko, że jedno z nich jest przy matce (ojciec ma zasądzone alimenty).A więc czy mogę przyznać kdr na to dziecko? Zaznaczam, że mieszka ono w naszej gminie.
Czyli reasumując mój przypadek: małżeństwo, pani ma jedno dziecko z obecnym mężem, jedno z poprzedniego związku, a pan ma też jedno dziecko z poprzedniego związku, z tym, że to dziecko mieszka przy matce w naszej gminie. Ten Pan ma zasądzone alimenty.