ORA pisze: ↑16 mar 2023, 13:56
Mam problem jak przyznać kdr.
Rodzina 5 osobowa. Ojciec i Matka + trójka dzieci - przyznałam kdr.
sytuacja na chwile obecna : małżeństwo sie rozwiodło.
Ojciec dostał dwoje dzieci. trzecie dziecko zostało przy matce. Mieszkaja osobno.
W konflikcie matka nie oddała kart.
Ojciec złożył o wyrobienie duplikatów dla siebie i dzieci ale zdążyło urodzić sie mu jeszcze jedno dziecko z inna kobieta i na to dziecko tez chce KDR.
jak fizycznie rozpatrzyć wniosek ?
jeden wniosek o kdr ? przy wyborze rodziny chce przyznać jako na nowa rodzine ale program odsyła mnie do przypisania go do poprzedniej rodziny tam gdzie był rozwód. Dodam że obie rodziny mieszkaja pod innymi adresami.
Chyba coś robie źle tylko co ?
Pliss pomnóżcie.
Hej, możliwości są dwie.
Pierwsza (skoro opłacił już duplikat) to możesz powiązać wszystkich do tej jednej rodziny (wówczas poprzednia małżonka może mieć dostęp do kart elektronicznych dwojga swoich dzieci w mobywatelu). Pytanie tylko czy obecnie wnioskodawca tego chce? Bo jeśli jest jakieś postanowienie sądu (nie znam okoliczności) i wnioskodawca wnosi o utworzenie nowej rodziny to wówczas jest opcja nr 2, w której powinnaś potraktować (wnioskodawcę, dwoje dzieci, które miały kartę i tego nowego brzdąca jako nową rodzinę). Powiązujesz wówczas dane osoby z osobami w poprzedniej rodzinie, ale rodziny już nie, gdyż wybierasz nową. Wówczas wnioskodawca nie wnosi opłaty za duplikat (karty należą się za darmo ze względu na zmianę danych na karcie tj. zmiana numeru kart).
Pozdrawiam