czy należy się żonie???
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Św/FA
- Kontakt:
czy należy się żonie???
wniosek o 500+ złożył mąż i pobiera świadczenie. Obecnie para jest w trakcie rozwodu.Żona przyniosła postanowienie sądu o zabezpieczeniu alimentów i powierzeniu pieczy nad dzieckiem matce do czasu prawomocnego zakończenia procesu. Złożyła wniosek o 500 i teraz ona chce pobierać. Czy na podstawie tego postanowienia o pieczy mogę uchylić mężowi świadczenie??? Mąż roszczeniowy i konfliktowy!!!
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW.
- Kontakt:
Re: czy należy się żonie???
Miałam identyczną sprawę miesiąc temu. A więc wszczęłam postępowanie administracyjne (w związku ze zmianą sytuacji rodziny), poprosiłam miejscowy GOPS o przeprowadzenie wywiadu środowiskowego. Też miałam postanowienie sądu na którym za bardzo się skupiłam. A tak naprawdę ono jest mało istotne. Jak masz wywiad (papier) to masz podkładkę. Najważniejszy jest dla Ciebie artykuł 22 naszej ustawy
Tam masz napisane, że kto FAKTYCZNIE sprawuje opiekę
Więc w wywiadzie powinien Ci pracownik potwierdzić, że po przeprowadzeniu wywiadu opiekę faktyczną nad dziećmi sprawuje matka
A postanowienie dobrze, że jest. W razie odwołania się np. do SKO ( tak jak ja mam teraz) dołączasz do akt i widzą, że nawet sąd wydał opinię że dzieci powinny być z matką
. Po wszczęciu masz zakończenie postępowania, wydanie decyzji i być może odwołanie, ale się nie przejmuj 

-
- Starszy referent
- Kontakt:
Dziękuję za odp.
Dodam jeszcze ,że oni mieszkają razem, czy to ma znaczenie?
Z kim przeprowadzić wywiad? z obojgiem rodziców? a jak tam każde z rodziców powie swoje, że oboje się opiekują?
Dodam jeszcze ,że oni mieszkają razem, czy to ma znaczenie?
Z kim przeprowadzić wywiad? z obojgiem rodziców? a jak tam każde z rodziców powie swoje, że oboje się opiekują?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Co do wszczęcia:
- czy wysłać do męża wszczęcie post dot uchylenia pr do świadczenia?
- czy wysłać do obojga rodziców wszczęcie post dot ustalenia kto sprawuje faktyczną op nad dzieckiem w związku ze zmianą sytuacji rodziny ?
- czy wysłać do męża wszczęcie post dot uchylenia pr do świadczenia?
- czy wysłać do obojga rodziców wszczęcie post dot ustalenia kto sprawuje faktyczną op nad dzieckiem w związku ze zmianą sytuacji rodziny ?
-
- Starszy referent
- Kontakt:
nikt nie podpowie?
Oprócz czy należy się żonie??? - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
Przekazanie informacji a wywiad
3.3. wydatki na dodatki - sprawozdanie 500+
matka mieszka za granicą a dziecko w Polsce
Pilne raport z liczby rodzin 500+
Wniosek i informacja z innego Organu
pilne, upomnienie nienależnie pobrane
Udostępnienie kserokopii wniosku
Sw któremu z rodziców
informowanie o potrąceniu z bieżących przyznań
koordynacja powrót do polski
wniosek o świadczenie wychowacze, strona złozyła w formie papierowej dołaczyła informację
Usługi grupowe ZUS/Z1/CBB
PROSZĘ O POMOC
Dziecko w zakładzie poprawczym
Ciekawy wyrok -polecam przeczytać
Dziwna sytuacja koordynacja!!!