matka mieszka za granicą a dziecko w Polsce

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
magda33
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

matka mieszka za granicą a dziecko w Polsce

Post autor: magda33 »

Mama taką sytuację ,czy może złożyć wniosek osoba(matka) , która mieszka w Niemczech na córkę, która mieszka z babcią w Polsce? To matka ma pełnię władzy rodzicielskiej.
klaudial
Praktykant
Zajmuję się: ŚW, DS, ŚR
Kontakt:

Re: matka mieszka za granicą a dziecko w Polsce

Post autor: klaudial »

Nie może. Musi zamieszkiwać na terenie Polski razem z dzieckiem przez cały okres pobierania świadczenia.
magda33
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: magda33 »

a zadzwoniłam do Urzędu Wojewódzkiego i powiedzieli mi że normalnie ma złożyć u nas w gminie i mam im przekazać, dla mnie to trochę dziwne jak w adres zamieszkania wpisze Niemcy to myślałam że na starcie powinnam jej dać odmowę, nie rozumiem tego
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Każda osoba ma prawo złożyć wniosek a ty masz obowiązek go przyjąć. Poza tym co Ci to tak przeszkadza skoro wnioskiem będzie się zajmował UW, które prawdopodobnie odmówi prawa. Odmowa u nas uprawnia ją do pobrania świadczeń na terenie Niemiec w pełnej wysokości.
ODPOWIEDZ