Czy niepełnoletni może dostać SZO?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ZR/ŚW
- Kontakt:
Czy niepełnoletni może dostać SZO?
Siedemnastolatek wnioskuje o SZO w związku z opieką nad dziadkiem. Co radzicie?
- Krzysztof
- Starszy referent
- Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Re: Czy niepełnoletni może dostać SZO?
I na pewno ten siedemnastolatek zrezygnował z podjęcia zatrudnienia.... 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Niby 17-latek może zgodnie z prawem podjąć pracę, a więc może i z tej pracy zrezygnować lub jej zaniechać. Zastanawiam się na przepisem, w parciu o którego mogę odmówić.
Uczy się w szkole średniej - normalnym trybem codziennie kilka godzin. Czytałem jakiś czas temu opinię ministerstwa, iż nauka nie powinna być przyczyną odmowy SZO.
Uczy się w szkole średniej - normalnym trybem codziennie kilka godzin. Czytałem jakiś czas temu opinię ministerstwa, iż nauka nie powinna być przyczyną odmowy SZO.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: referent
- Kontakt:
a jaki masz skład rodziny czy ten 17 latek ma rodziców
-
- Stażysta
- Kontakt:
Tak. W składzie jest on, rodzice i dziadkowie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: referent
- Kontakt:
a dochodowo się łapią, czy rodzicie tego chłopca pracują no ja bym chłopakowi nie przyznała dopóki nie skończy 18 lat
-
- Stażysta
- Kontakt:
A jak byś umotywowała odmowę?
- ludek
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja bym mu nie przyznał do czasu zakończenia nauki. Obecnie to niby z czego się utrzymuje? Z własnej pracy, którą musiał podjąć bo rodzice go z domu wyrzucili i kasy nie dali? To niech ich poda o alimenty.kala1 pisze:a dochodowo się łapią, czy rodzicie tego chłopca pracują no ja bym chłopakowi nie przyznała dopóki nie skończy 18 lat
Do czasu ukończenia nauki rodzice maja obowiązek go utrzymywać, więc nie musi pracować a zatem nie musi rezygnować z podjęcia zatrudnienia. Poza tym, kiedy on się tym dziadkiem zajmuje? Po szkole? To niech się dzieci dziadka zajmą nim po pracy.
Ewidentna przewałka, pisz odmówkę.
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
Kodeks Hammurabiego
- Szarak
- VIP
- Zajmuję się: Multitasking
- Kontakt:
https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/FA05834AB8
Pomijąjąc fakt samego krio
"Niezależnie od powyższego organ zauważył, że jedną z przesłanek przyznania specjalnego zasiłku opiekuńczego jest niepodejmowanie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania stałej opieki. W niniejszej sprawie nie bez znaczenia pozostaje to, że skarżąca ma 18 lat i uczęszcza do III klasy Liceum Ogólnokształcącego w systemie dziennym. Powyższe nie tylko czyni uzasadnionymi wątpliwości organu co do możliwości sprawowania przez nią stałej opieki nad babcią, ale i to, czy w przypadku skarżącej zachodzą okoliczności, o których mowa wart. 16a ust. 1 pkt 1 i 2 u.ś.r. Strona nie wykazała bowiem, z jakiej pracy była zmuszona zrezygnować, a okoliczność, że uczęszcza do liceum ogólnokształcącego w systemie dziennym, a więc realizuje pewien ciąg edukacyjny, przemawia za tym, że skarżąca nie podejmuje pracy z tego właśnie powodu, że jest uczennicą, a nie dlatego, że sprawuje opiekę nad babcią. Tym samym organ stwierdził, że w świetle art. 16a ust. 1 u.ś.r. oraz istniejącego w sprawie stanu faktycznego odmowa przyznania skarżącej prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego w związku z opieką nad babcią T. K. jest zasadna."
Pomijąjąc fakt samego krio
"Niezależnie od powyższego organ zauważył, że jedną z przesłanek przyznania specjalnego zasiłku opiekuńczego jest niepodejmowanie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej lub rezygnacja z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania stałej opieki. W niniejszej sprawie nie bez znaczenia pozostaje to, że skarżąca ma 18 lat i uczęszcza do III klasy Liceum Ogólnokształcącego w systemie dziennym. Powyższe nie tylko czyni uzasadnionymi wątpliwości organu co do możliwości sprawowania przez nią stałej opieki nad babcią, ale i to, czy w przypadku skarżącej zachodzą okoliczności, o których mowa wart. 16a ust. 1 pkt 1 i 2 u.ś.r. Strona nie wykazała bowiem, z jakiej pracy była zmuszona zrezygnować, a okoliczność, że uczęszcza do liceum ogólnokształcącego w systemie dziennym, a więc realizuje pewien ciąg edukacyjny, przemawia za tym, że skarżąca nie podejmuje pracy z tego właśnie powodu, że jest uczennicą, a nie dlatego, że sprawuje opiekę nad babcią. Tym samym organ stwierdził, że w świetle art. 16a ust. 1 u.ś.r. oraz istniejącego w sprawie stanu faktycznego odmowa przyznania skarżącej prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego w związku z opieką nad babcią T. K. jest zasadna."
Oprócz Czy niepełnoletni może dostać SZO? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
wojsko służby mundurowe orzeczenie
jak zaadresować korespondencję ?
Wywiad do SZO i świadczenia pielegnacyjnego
Alimenty na rzecz innych osób w 2017 roku:
w jaki sposób policzyc dochód
mam trudną sprawę dotycząca ŚP
Wojsko obrony terytorialnej - SZO
Od kiedy zrobić uzysk ze świadczenia rodzicielskiego uzupełn
Czy dalej wypłacać Świadczenie pielegnacyjne?
przesłuchanie strony - pomocy
opłacanie składek eme-rent. i zdrow przy św. piel i szo
Czy można zmienić decyzję - nowe zaświadczenie?
POMOCY - ŚWIADCZENIE PIELĘGNACYJNE WYROK SĄDU
problem - świadczenie rodzicielskie
Małżonka rolnika i składki przy ŚP
dochód z zagranicy, a jednorazowa zapomoga- becik