Czy OPS może utworzyć placówkę wsparcia dziennego? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 12 gru 2015, 20:01

ann123 pisze:Witam jak dobrze pamiętam art 18c ustawy o wspieraniu rodziny jest tam mowa że gmina może połączyć placówke wsparcia dziennego z ośrodkiem pomocy społecznej pozdrawiam
Kurczę przejrzałam ustawę i nie ma art. 18 c, ale ok nie trzeba znać dokładnie wszystkich artykułów, ale nie widzę też zdania jakoby że gmina może połączyć taką placówkę z OPS-em, no ale jeszcze przejrzę dokładniej :o :) . Pozdrawiam również,
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 12 gru 2015, 20:17

Witam możesz nie widzieć bo art wchodzi w życie z dniem 1 stycznia. Jeżeli bardzo Ci zależy mogę w poniedziałek przesłać Ci tekst jednolity ustawy który będzie obowiązywać od stycznia. Pozdrawiam
ann123

Napisano: 12 gru 2015, 22:18

ann123 pisze:Witam możesz nie widzieć bo art wchodzi w życie z dniem 1 stycznia. Jeżeli bardzo Ci zależy mogę w poniedziałek przesłać Ci tekst jednolity ustawy który będzie obowiązywać od stycznia. Pozdrawiam
ann123 pisze:Witam możesz nie widzieć bo art wchodzi w życie z dniem 1 stycznia. Jeżeli bardzo Ci zależy mogę w poniedziałek przesłać Ci tekst jednolity ustawy który będzie obowiązywać od stycznia. Pozdrawiam
No i rozgryzłaś mnie- w innym temacie odpisałam Ci tak- Jejku faktycznie- jest to nowy artykuł, który wchodzi od 1 stycznia 2016, a ja ciapa analizuję obecną wersję ustawy, tj, tę obowiązującą do końca grudnia 2015 i patrzę a tego 18 c nie ma, a jak mi teraz podpowiedziałaś to weszłam w tym moim programie w wersję od stycznia 2016 r. i faktycznie jest napisane jak byk :D . Dzięki bardzo- naprawdę warto na tym forum się poradzić. No to tak- z jednej strony jestem :D , ale z drugiej wiem ile pracy mnie czeka z tym. Dzięki. Mam prośbę- zaglądaj tu jeszcze w ten temat, bo mogę mieć jeszcze jakieś pytania i wątpliwości dziś czy jutro albo jeszcze później. Dziękuję jeszcze raz.
No i zadałam kolejne pytanie- czy to połączenie zarządzeniem Burmistrza czy uchwałą radnych? Kurcze dobrze, że na Ciebie trafiłam :D
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2015, 22:25

I jeszcze pytanko! Oczywiście rozumiem, że dyrektor OPS sprawuje zarząd i po prostu kieruje taką placówką, bo znajduje się ona w jego strukturze, ale co - chyba może sobie wyznaczyć spośród swojej załogi koordynatora- pracownika (nie kierownika tylko koordynatora), który będzie nadzorował te placówkę w tym naszym Ośrodku. Czy ta osoba musi mieć odpowiednie wyższe wykształcenie o odpowiednim kierunku itd, czy może to być powiedzmy pracownik socjalny po szkole pracowników służb społecznych ze średnim wykształceniem, który będzie koordynował pracę zatrudnionych tam pracowników.
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2015, 19:01

Witam, z tego co się orientuję aby placówka działała w strukturze ośrodka musisz zmienić statut ośrodka uchwała rady następnie zmienić należy regulamin ośrodka oraz zarządzaniem dyrektora OPS wprowadzić regulamin placówki wsparcia dziennego. Co do koordynatora to w mojej ocenie nic nie stoi na przeszkodzie aby był to pracownik socjalny. Pozdrawiam
ann123

Napisano: 14 gru 2015, 14:52

ann123 pisze:Witam, z tego co się orientuję aby placówka działała w strukturze ośrodka musisz zmienić statut ośrodka uchwała rady następnie zmienić należy regulamin ośrodka oraz zarządzaniem dyrektora OPS wprowadzić regulamin placówki wsparcia dziennego. Co do koordynatora to w mojej ocenie nic nie stoi na przeszkodzie aby był to pracownik socjalny. Pozdrawiam
Ann123- wszystko mi się podoba tylko nie uchwała Rady :lol: . Czy jest możliwym, aby np. zrobić to zarządzeniem Burmistrza np.? Z jakiego w ogóle dokumentu wynika, w jaki sposób należy to zrobić? W ogóle bardzo dziękuję jeszcze raz za bycie mi pomocą :)
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 14 gru 2015, 19:23

Witam nie jestem pewna czy może to być zarządzeniem w mojej ocenie nie, ale też zależy czy realizujące ustawę o wsparciu rodziny i jak macie to zapisane w statucie. Obawiam się że w przypadku gdybyś chciała pozyskać środki finansowe zewnętrzne mogłabyś mieć problem z powodu braku zapisu o prowadzeniu placówki przez ośrodek. Pozdrawiam
ann123

Napisano: 10 maja 2023, 10:55

czy może ktoś się podzielić wzorem jak wygląda u was dziennik zajęć w PWD, jak potwierdzana jest obecność dzieci?
zogan
Stażysta
Od: 15 kwie 2020, 7:18
Zajmuję się: PS

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x