obiady w szkole z "puli dyrektorskiej" - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 09 gru 2015, 16:02

Proszę Was o podpowiedź jak robicie dożywianie z programu "Pomoc państwa w zakresie dożywiania", bo już sama nie wiem czy ja się czepiam i czy słusznie...

Proszę o informację czy słusznie uważam, że :
1. Obiady w szkole otrzymują dzieci z rodzin, które się kwalifikują do świadczeń pomocy społecznej i jednocześnie ich dochód nie przekracza 150% kryterium - co oznacza, że musi być też jakaś dysfunkcja wymieniona w art. 7 ustawy o.p.s.
2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach uczeń może otrzymać posiłek na swój wniosek skierowany do dyrektora szkoły, który o fakcie informuje OPS, a wtedy nie robi się wywiadu i nie wydaje decyzji, żeby ów uczeń mógł zjeść obiad.
3. Ten szczególnie uzasadniony przypadek powinien mieć formę pomocy doraźnej lub okresowej, tak jak o tym mówi art.48 ust. 1,4,5 ustawy o.p.s. i nie powinno być tak, że kto się nie kwalifikuje do obiadów ze względu na kryterium i dysfunkcję, temu dyrektor przydziela obiady w zakresie takim samym jak rodzinom spełniającym te przesłanki.

Czy ja się mylę?... czy tak to powinno wyglądać, bo już zaczynam wątpić...

Pomóżcie, bo mam spór mały ze szkołą, gdzie otworzono furtkę tym, co nawet nie przyszli do nas z wnioskiem o dożywianie tylko od razu poszli do dyrektora szkoły, bo nie chcieli wywiadu, dokumentów i wywiadu środowiskowego. Dzieci jedzą obiady jak te z decyzjami. Dyrektor uzasadnia, że nie spełniają kryterium dochodowego więc chciał pomóc. Pani sekretarka sama przeliczyła dochody i sama orzekła czy się kwalifikują czy nie.

Chcę to jakoś naprostować i spotkałam się z oporem ze strony szkoły, bo "tak robiliśmy zawsze".
ciśnieniowa

Napisano: 09 gru 2015, 16:11

1. tak,
2.tak,
3. dyr. typuje i nie bawimy się w detektywa- dożywiamy je nawet przez 10 mcy.
t.franek

Napisano: 09 gru 2015, 16:13

Liczba osób objętych programem nie może przekroczyć 20 proc. ogółu uczniów i dzieci dożywianych.
jedyne wytłumaczenie chyba jakie przychodzi na myśl
mori

Napisano: 09 gru 2015, 16:15

oczywiście tych 20 % bez wywiadu
mori

Napisano: 10 gru 2015, 13:08

ej, a u nas szkolili, że dyrektor zawiadamia OPS, że dziecko głodne i chce jeść obiady, dziecko obiad w danym dniu dostaje i OPS sprawdza w rodzinie czy chcą żeby przydzielić decyzją obiady, czy się kwalifikują itp., ale to są incydentalne sprawy

mam pytanie: miał ktoś kontrolę dożywiania i były jakieś uwagi co do obiadów bez decyzji na wniosek dyrektora? czy jest jakaś wykładnia albo wytyczne kontrolujących?
płaszczka

Napisano: 10 gru 2015, 13:59

My jesteśmy po kontroli w tym roku i mamy zalecenie że nie mogą jeśc co miesiąc ,musi mieć to charakter awaryjny i dyrektor po miesiącu wykazuje te dzieci i my nawiązyjemy kontakt z rodziną i ustalamy dlaczego dziecko było:: głodne i dyrektor szkoły je nakarmil ::W praktyce sa to rodziny ktore nic nie chcą i my przerywamy stale żywienie,czsem to dziecko wraca po kilku miesiącach.
Dzika 7

Napisano: 10 gru 2015, 15:11

z jakiego art. wynika że dyr szkoły nie może zgłosić co miesiąć - nie zgadzam się nie ma takiego ograniczenia :P
funia

Napisano: 11 gru 2015, 8:50

funia pisze:z jakiego art. wynika że dyr szkoły nie może zgłosić co miesiąć - nie zgadzam się nie ma takiego ograniczenia :P

art. 48 ustawy o pomocy społecznej:

ust. 1. Osoba lub rodzina ma prawo do schronienia, posiłku i niezbędnego ubrania, jeżeli jest tego pozbawiona.

dalej:
4. Pomoc doraźna albo okresowa w postaci jednego gorącego posiłku dziennie przysługuje osobie, która własnym staraniem nie może go sobie zapewnić.

i w końcu odnośnie dzieci dożywianych w szkole:

5. Pomoc, o której mowa w ust. 4, przyznana dzieciom i młodzieży w okresie nauki w szkole może być realizowana w formie zakupu posiłków.
pedro amelka

Napisano: 11 gru 2015, 13:58

V.2. W szczególnie uzasadnionych przypadkach, gdy uczeń albo dziecko wyraża chęć
zjedzenia posiłku, odpowiednio dyrektor szkoły lub przedszkola informuje ośrodek pomocy
społecznej właściwy ze względu na miejsce zamieszkania ucznia lub dziecka o potrzebie
udzielenia pomocy w formie posiłku.
V.2.1. Przyznanie pomocy, o której mowa w pkt V.2, w przypadku przyjęcia przez gminę
odpowiedniego programu osłonowego, o którym mowa w art. 17 ust. 2 pkt 4 ustawy z dnia
12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, nie wymaga wydania decyzji administracyjnej
w sprawie i ustalenia sytuacji rodziny w drodze rodzinnego wywiadu środowiskowego.

V.2.2. Liczba dzieci i uczniów, którym udzielono pomocy zgodnie z pkt V.2, nie może
przekroczyć 20% liczby uczniów i dzieci dożywianych w szkołach i przedszkolach na terenie
gminy w poprzednim miesiącu kalendarzowym.
alka

Napisano: 11 gru 2015, 14:04

No zapisy programu znam, ale czy z nich wynika, że to ma być pomoc doraźna i okresowa czy też stała - bez wywiadu i decyzji?
Wytyczne naszego Urzędu Wojewódzkiego, który robi kontrole są takie, że obiady z puli dyrektora szkoły to nie może być pomoc stała tylko w szczególnych wypadkach i doraźna.

Jak jest u Was?
pedro amelka

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x