czy pisał ktoś do MPiPS w sprawie rolników??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 22 maja 2014, 8:18

j.w.
malinka2

Napisano: 22 maja 2014, 8:19

ja pisałam ale odpowiedzi jeszcze nie mam
nela
Referent
Od: 15 kwie 2008, 10:57
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 8:23

jak dostaniesz odp. dasz znać?? ... byłabym wdzięczna :)
malinka2

Napisano: 22 maja 2014, 8:35

jasne, dam znać
nela
Referent
Od: 15 kwie 2008, 10:57
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 8:37

też był bym zainteresowany :D
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 8:37

też był bym zainteresowany :D
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 9:22

Co chcecie uzyskać od MPiPS ? Jak traktować rolników przy wniosku o ZDO ?
Rolnik wg nowej ustawy , tak samo ma prawo do ZDO jak inni . Dlaczego wiążecie przyznanie ZDO z ubezpieczeniem w KRUS ? Rolnik ma zaprzestać prowadzenia gosp. rolnego . Tyle .
Dlaczego wiążecie przyznanie ZDO z ubezpieczeniem w KRUS ? Pojawiają się pomysły , że rolnik ma wyrejestrować się z KRUS . Pamiętajcie , że ubezpieczenie w ZUS , ma zawsze pierwszeństwo przed KRUS . Rolnik musi się ubezpieczyć w KRUS , w przypadku nie podleganiu innemu ubezp. . Z mocy ustawy , nie na jego widzimisię . Obojętnie ile ma okresów ubezpieczenia w ZUS . Zasada - rolniku nie masz ZUS , musisz być w KRUS . A przecież rolnik może mieć np. 30 lat w ZUS i co wtedy ubezpieczycie go ? Nie , bo ustawa tego zabrania . I koło się zamyka . A co w przypadku , gdy 65 letni rolnik ma np. 23 lata w KRUS ? Chcecie go wyrejestrować , czyli zmusić go do pozbycia się gosp. rolnego . . A co on bidaczyna , pocznie w wieku np. 67 lat(przy założeniu , że nie zejdzie z tego świata przed niepełnosprawnym). Ma se kupić ponownie gospodarstwo i ubezpieczyć się w KRUS na 2 lata ? To tylko kilka przykładów do przemyślenia . Wniosek jest taki . Nie mieszajcie ubezpieczenia w KRUS z otrzymaniem ŚP/ZDO . Jeszcze raz . Rolnik wg ustawy , ma złożyć oświadczenie o zaprzestaniu . Czy coś tam więcej pisze w tym temacie ? I nie twórzcie dodatkowych wymagań w postaci dołączenia różnych zaświadczeń , wyciągów , zapytań , analiz , itp. ,bo to jest żałosne .
niunia

Napisano: 22 maja 2014, 9:29

A oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego ma napisać z jaką datą? tzn od kiedy od 1.07.2013r czy od 15.05.2014r?
ja_1

Napisano: 22 maja 2014, 9:36

Moje podejście jest takie . Godził prowadzenie gosp. rolnego z opieką . To nadal może godzić bez pobierania ZDO .
Tak rozumuję , zaprzestanie prowadzenia/pracy w gosp. rolnym . Czyli data zaprzestania jest powiązana z opieką .
Ustawa nic nie mówi o podawaniu dat .
niunia

Napisano: 22 maja 2014, 9:39

Tak ja się zgadzam, że tylko oświadczenie o zaprzestaniu. Niestety rozmawiałam z KRUSem i oni są oburzeni, że niestety ale jeżeli rolnik tak napisze to oni muszą go wyrejestrować i co wtedy????
paula20033

Strona 1 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x