czy pisał ktoś do MPiPS w sprawie rolników??? - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 22 maja 2014, 9:40

czyli napisze oświadczenie, że zaprzestał prowadzenia gospodarstwa rolnego bez podania daty od kiedy i tyle? i należy mu się ZDO?
ja_1

Napisano: 22 maja 2014, 9:44

paula20033 pisze:Tak ja się zgadzam, że tylko oświadczenie o zaprzestaniu. Niestety rozmawiałam z KRUSem i oni są oburzeni, że niestety ale jeżeli rolnik tak napisze to oni muszą go wyrejestrować i co wtedy????
hmm jedno tylko mnie zastanawia, skąd KRUS będzie wiedział, że facet czy babka napisali takie oświadczenie?
ja_1 pisze:bez podania daty od kiedy i tyle
musi podać datę od kiedy nie prowadzi
nela
Referent
Od: 15 kwie 2008, 10:57
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 9:46

ja_1 pisze:bez podania daty od kiedy i tyle
musi podać datę od kiedy nie prowadzi[/quote]

to żeby dostać wyrównanie jaką datę ma podać? przynajmniej, że zaprzestał od 1.07.2013r?
ja_1

Napisano: 22 maja 2014, 9:47

oświadczenie jest tylko na okres od 15.05.2014 do nadal co do krus to chyba ktoś nie za bardzo dobrej odp. ci udzielił, znam osobiście parę osób które opłacają krus bo maja powyżej 1 ha fizycznego ale nawet nie wiedzą gdzie pole się znajduje to przecież tak jakby zaprzestał prowadzenia gosp. i nikt nigdy ich nie wyrzucił z krus, drugą stroną to osoba która sprawuje opiekę przestanie prowadzić gosp. rolne a pole będzie obsiewał szwagier to co ma krus do tego? nie za bardzo to rozumiem?
MARTA123

Napisano: 22 maja 2014, 9:51

paula20033 pisze:Tak ja się zgadzam, że tylko oświadczenie o zaprzestaniu. Niestety rozmawiałam z KRUSem i oni są oburzeni, że niestety ale jeżeli rolnik tak napisze to oni muszą go wyrejestrować i co wtedy????
Chyba źle zrozumiałaś .Wyrejestrują , ale nie na podstawie oświadczenia o zaprzestaniu , tylko jak zostanie ubezpieczony w ZUS . Ponadto , aby go wyrejestrować z KRUS , oprócz zaprzestania pracy , potrzeba jego oświadczenia , że zaprzestał pracy również w gosp. domowym , związanym z gosp. rolnym . I to dotyczy małżonka , domownika . Rolnik musi się pozbyć gosp. rolnego .
Gość

Napisano: 22 maja 2014, 9:52

a jak złoży przy składaniu wniosku takie oświadczenia to wystarczy? czy konieczne jest podanie daty od 15.05?
ja_1

Napisano: 22 maja 2014, 9:55

Są sąsiedzi dobrej woli i osoby które nie złożą takiego oświadczenia i napewno będą wszędzie pisać skargi, nawet jak ten sprawujący opiekę rolnik wyjdzie zobaczyć tylko swoje pole jak je szwagier uprawia. Sama nie wiem dla mnie nie powinni wprowadzać tej ustawy tylko zgodnie z trybunałem wyrównać i płacić. Pewnie znów będzie trybunał i znów dla nas robota!!!!!
paula20033

Napisano: 22 maja 2014, 9:56

ja_1 pisze:a jak złoży przy składaniu wniosku takie oświadczenia to wystarczy? czy konieczne jest podanie daty od 15.05?
Chcesz poznać opinie w tym temacie ? Czytać to co było napisane wcześniej .
niunia

Napisano: 22 maja 2014, 10:37

czyli oświadczenie musi być co najmniej od 1.07.2013r a najlepiej od istnienia niepełnosprawności (orzeczenia)?? dobrze myślę?
ja_1

Napisano: 22 maja 2014, 11:15

Ministerstwo twierdzi że rolnik żeby otrzymać świadczenie zaległe i bieżące musi zrezygnować z prowadzenia gospodarstwa rolnego nie musi się go wyzbywać ani wydzierżawiać tylko zawiesić jego prowadzenie składając nam oświadczenie innych dokumentów nie możemy żądać. Oświadczenie ma być na dzień składania wniosku . Nie zgadzam się tylko ,że do wypłaty zaległych świadczeń musi też zrezygnować z prowadzenia gospodarstwa rolnego skoro mu wypłacaliśmy i spełnia wymogi ustawy z dnia 31.12.2012r.
B.B

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x