Oj zdziwiłbys się. Po dwóch zawiadomieniach o przekroczeniu dochodu przyznałem świadczeniaIks pisze:W tej sytuacji nie piszemy, bo strona nie ma wpływu na dochód osiągnięty przed rokiem. Treść przepisu art. 79a kpa, jasno mówi, że "organ jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony [...]" - dochód nie jest taką przesłanką.
Przy weryfikacji w PUE widać jak na dłoni wszystkie uzyski i utraty, my stoimy na stanowisku, że niczym nas nie zaskoczą jeśli nei zrobili tego na etapie składania wniosku. (A robimy dość obszerny "wywiad" przy przyjmowaniu - robimy to sami, wszystko dają na papier). No i we wniosku uzyski się zaznacza i utraty i alimenty na rzecz innych osób. A korektę zeznania to można zrobić też po odmowie i złożyć wniosek na nowo.noteev pisze:W mojej ocenie strona może, przynajmniej teoretycznie, przedstawić dokumenty (np. utracające dochód), które mogą skutkować w konsekwencji wydaniem decyzji zgodnej z żądaniem.
Iks,ja tych okoliczności widzę bardzo dużo. Może się okazać, że zmiany nastąpiły pomiędzy złożeniem wniosku i Waszym wywiadem, a momentem wydania decyzji:Iks pisze:Przy weryfikacji w PUE widać jak na dłoni wszystkie uzyski i utraty, my stoimy na stanowisku, że niczym nas nie zaskoczą jeśli nei zrobili tego na etapie składania wniosku. (A robimy dość obszerny "wywiad" przy przyjmowaniu - robimy to sami, wszystko dają na papier). No i we wniosku uzyski się zaznacza i utraty i alimenty na rzecz innych osób. A korektę zeznania to można zrobić też po odmowie i złożyć wniosek na nowo.noteev pisze:W mojej ocenie strona może, przynajmniej teoretycznie, przedstawić dokumenty (np. utracające dochód), które mogą skutkować w konsekwencji wydaniem decyzji zgodnej z żądaniem.
ta i tak i tak by przyszłakronos79 pisze:Sytuacja z dzisiaj: Pani po otrzymaniu zawiadomienia z art.79 przychodzi z informacją, że pod koniec września urodziła kolejne dziecko. Przy okazji złożyła wnioski na nowonarodzone dziecko.