Zastanawia mnie kwestia przyznania rodzinie zastępczej 500 zł na dziecko, które już w tej rodzinie nie przebywa bo np. zostało przeniesione. Świadczenie przysługuje od 01.04. ale w chwili wypłacania już nie ma dziecka. Zatem rodzina nie może dostać tych pieniędzy. Co o tym myślicie?
Pierwsze pytanie, gdzie to dziecko zostało przeniesione? Drugie pytanie, a ta rodzina w ogóle złoży wniosek? A którego kwietnia dziecko opuszcza rodzinę zastępczą? Bo jeśli np. 2 kwietnia i rodzina złoży wniosek - w co jakoś mi się nie chce uwierzyć, to wypłacacie za faktyczny pobyt, czyli 1 i 2 kwietnia - słownie 2 dni w wysokości 33,33 zł. Nigdzie nie jest napisane, że w dniu składania wniosku dziecko jeszcze fizycznie musi przebywać w rodzinie zastępczej. Jest za to napisane, że dodatek przysługuje od 01.04.2016r. do dnia faktycznego opuszczenia przez dziecko rodziny zastępczej.
"jakoś mi się nie chce uwierzyć", ale teraz mi się przypomniało jak jedna rodzina zastępcza zawodowa (nie nasza, ale mieliśmy tam dziecko) - po jej rozwiąniu z powodu molestowania dziecka przez rodzica zastępczego - złożyła wniosek o przyznanie środków na utrzymanie domku jednorodzinnego, za miniony okres