Ja też mam taką sytuację. Matka Polka z pochodzenia i jest zameldowana na naszym terenie. Ojciec Włoch. Dziecko urodzone we Włoszech i ma dwa obywatelstwa (polskie i włoskie). Mieszkają za granicą ale teraz tutaj przyjechali i chcą pobrac becikowe. Jeśli napiszą na oświadczeniu pod odpowiedzialnością, że tutaj przebywają to dać im??? Co zrobić ???
Becikowe od 7 lipca 2008r nie podlega koordynacji.
Właśnie otrzymałam odpowiedź z Ministerstwa na ten temat.Pytałm o becikowe dla Polki rodzącej za granicą, gdzie ojciec jest obcokrajowcem.W tej chwili mam małżeństwo, matka Polka, ojciec Niemiec, mieszkają w Niemczech, także wysłałam pytanie, ale nie wiem czy odpowiedzą, gdyz teraźniejszą odpowiedź otrzymałam na pytanie zadane drogą elektroniczną.Cytuję odpowiedź:
\"Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka powinna być przyznawana przez organ właściwy dla miejsca zamieszkania osoby ubiegajacej się w oparciu ustawodawstwo polskie oraz ewentualne oświadczenie strony o braku prawa do świadczenia z tytułu urodzenia się dziecka za granicą. organ właściwy może zwrócić się do marszałka województwa z zzapytanie, czy jest on w posiadaniu informacji o przyznaniu rodzinie w kraju UE świadczenia z tytułu urodzenia się dziecka.Marszałek województwa będzie jednak w stanie udzielić odpowiedzi jedynie w przypadku, gdy taką wiedzę będzie posiadać w związku z ubieganiem się przez daną rodzinę o inne, podlegające koordynacji świadczenia rodzinne\"