Czy przysługuje mi jakaś pomoc? O jaką mogę się ubiegać? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 26 lip 2014, 16:19

Moja sytuacja wygląda tak:

Od dwóch lat nie mieszkam z rodziną, ani nie utrzymuję z nią kontaktów. Mam 20 lat, uczę się zaocznie w LO, gdyż w momencie wyprowadzki przerwałem naukę w technikum. Mieszkam z dziewczyną (studentką) w wynajmowanym przez nią pokoju. Za kilka dni się przeprowadzamy. Będziemy mieszkać w mieszkaniu razem z jej siostrą i jeszcze jedną koleżanką. Nie mam żadnego dochodu. To Ona płaci moją część za czynsz i jedzenie. Dużo nie potrzebuję, ale jednak. Chciałbym zakończyć tę sytuację, a przynajmniej móc dokładać się do czynszu. Lecz bez średniego wykształcenia ciężko, a zostało jeszcze 2 lata do jego uzyskania.

Czy przysługuje mi jakieś prawo do zasiłku? Jeśli tak, to o jaki mógłbym złożyć wniosek? I czy wniosek do OPS składa się w miejscu zamieszkania czy miejscu zameldowania?
Zameldowany jestem 600 km od aktualnego miejsca zamieszkania i z racji odległości, bardzo trudno byłoby mi zdobyć jakiekolwiek wymagane dokumenty jak np. te z urzędu skarbowego (jeśli są oczywiście do czegoś potrzebne). Mam przy sobie tylko dowód osobisty i jestem w stanie zdobyć zaświadczenie o uczęszczaniu do zaocznego LO.

Wiem, że mama dostawała na mnie i na siostrę alimenty od ojca po rozwodzie (nie wiem czy nadal pobiera). Nigdy tych pieniędzy nie widziałem na oczy, ale czy może mieć to wpływ na ewentualną decyzję?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
chéfir
Praktykant
Od: 26 lip 2014, 16:02
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2014, 0:09

Adresy Ośrodków Pomocy Społecznej w Polsce, tam znajdziesz pracownika socjalnego, który udzieli Ci informacji na temat dostępnych form pomocy. Zgodnie z ustawą o pomocy społecznej, właściwym miejscem do którego powinieneś się udać jest Ośrodek Pomocy Społecznej w miejscu gdzie obecnie przebywasz. Jedno z pierwszych pytań, które zada Ci pracownik socjalny będzie - Dlaczego Pan nie pracuje? Kwestia alimentów, o której piszesz, też będzie uwzględniona - jeśli nadal są wypłacane?

Ośrodki Pomocy Społecznej w Polsce
https://ops.pl/strony-ops-ow/
Andrzej

Napisano: 28 lip 2014, 7:47

Jeśli masz zasądzone alimenty możesz się o nie ubiegać, powinieneś jednak też mieć zasądzone alimenty od matki, aby sam na siebie składać o fundusz al. Wtedy mógłbyś nawet mieć zas. rodzinny do ukończenia 21 lat. Spróbuj też wystąpić o stypendium socjalne skoro masz zaś. że się uczysz - przysługuje ono do 24 r. życia pod warunkiem że nie uczysz się na studiach wyższych. Stypendium socjalne nie zawsze prowadzą ops-y. W niektórych gminach zajmują się tym urzędy miasta.
mopsiczek

Napisano: 28 lip 2014, 14:25

Jesteś dorosły i możesz sam składać wniosek do funduszu alimentacyjnego o wypłatę alimentów. Oczywiście jeżeli ojciec ich nie płaci Twojej matce.Zgodnie z przepisami rodzice powinni pomagać Ci do czasu, gdy sam nie jesteś w stanie się utrzymać .Ponadto to do Twoich rąk powinny wpływać alimenty od ojca a nie do rąk Twojej matki.Czy masz kontakt z matką?Jeśli nie a pójdziesz do mopsu to i tak oni sprawdzą, co matka na Ciebie bierze i jaka jest jej sytuacja finansowa.Wtedy dowiesz się co i jak.
abc

Napisano: 29 lip 2014, 7:51

Jesteś dorosły. wystąp o alimenty na siebie od obojga rodziców. poszukaj pomocy prawnej w tej kwestii- w każdym mieście funkcjonuje jakaś pomoc prawna - darmowa - często przy ops. uczysz się zaocznie - masz 20 lat - więc powinieneś zabrać się do jakiejkolwiek pracy, chociażby dorywczej a nie pozwalać aby dziewczyna cię utrzymywała w całości.
mały

Napisano: 29 lip 2014, 9:33

dlaczego nie podejmiesz jakiejś pracy?
rozumiem, że wolisz siedzieć w domu i całe życie nic nie robić tylko żebrać o pieniądze
pracujący

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x