współraca OPS ze szpitalem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 28 lip 2014, 8:56

Witam Was! Może ktoś miał podobny przypadek lub jest zorientowany w temacie, to mnie ukierunkuje. Przeszukałam całe forum, lecz nic nie znalazłam, w przepisach również nic nie wykryłam.
Przesłano mi ze szpitala wywiad środowiskowy pacjenta wraz z Jego wnioskiem o pomoc oraz dokumentacją medyczną, wywiad przeprowadzony przez pracownika socjalnego szpitala, przesłany z pismem przewodnim z danymi szpitala oraz pieczątką ordynatora. Pacjent ubiega się o zasiłek stały lub celowy, jest osobą w rodzinie, dane na temat pozostałych członków rodziny i ich dochodów są nieznane. Jak ja powinnam ustosunkować się do tej sytuacji? Czy szpital ma prawo przesyłać taką dokumentację? Czy obieg dokumentacji nie powinien odbywać się pomiędzy instytucjami pomocy społecznej? Pacjent obecnie znajduje się w szpitalu, więc posiada całodobowe utrzymanie. Przesłałam na jego adres zamieszkania zawiadomienie o tym, że wywiad zostanie przeprowadzony po Jego powrocie ze szpitala, przekazałam tę informację telefonicznie pracownikowi socjalnemu szpitala. Spytałam starsze koleżanki, jednak nie miały takiego przypadku. Zależy mi na podstawie prawnej. Proszę o pomoc.
socjalka77
Praktykant
Od: 17 maja 2014, 18:56
Zajmuję się:

Napisano: 28 lip 2014, 11:51

Powołaj się,że artykuł,że wywiad przeprowadza sie w miejscu zamieszkania, lub pobytu, a rozstrzygnięcie w sprawie o zasiłek stały uzależnione jest od sytuacji materialno-bytowej całej rodziny. Poza tym przytocz art. z kpa, że to na organie spoczywa obowiązek wyczerpującego zebrania całego materiału dowodowego.
ala1

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem