Czy przysługuje świadczenie rodzicielskie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 sty 2025, 12:25

Wniosek o świadczenie rodzicielskie wpłynął w dniu 20.12.2024 r.
Po weryfikacji w/w wniosku ustalono, że wnioskodawczyni prowadzi działalność gospodarczą . Organ zatem wezwał wnioskodawcę o dokumenty wskazujące czy nie posiadała ona uprawnień do zasiłku macierzyńskiego z ZUS .
Dokumenty owe zostały dostarczone w dniu 10.01.2024 r.
Wnioskodawczyni posiadała przyznany zasiłek macierzyński w ZUS na okres 30.03.2024 r. 17.08.2024 r. Następnie wnioskowała o skrócenie przyznanego zasiłku macierzyńskiego od dnia 06.07.2024 r.
Ostatecznie wnioskodawczyni pobrała zasiłek macierzyński w ZUS za okres 30.03.2024 r . do 06.07.2024 r.
Obecnie prowadzi działalność gospodarczą, a co wynika z jej oświadczenia wykonywana praca nie koliduje z osobistą opieką nad dzieckiem.
Zgodnie z art. 17 c ust 9 pkt 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych „świadczenie rodzicielskie nie przysługuje jeżeli co najmniej jeden z rodziców dziecka lub osoba, o której mowa w ust. 1 pkt 2 lub 3, otrzymują zasiłek macierzyński lub uposażenie za okres ustalony przepisami Kodeksu pracy jako okres urlopu macierzyńskiego, okres urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu rodzicielskiego;
Wnioskodawczyni była uprawniona do zasiłku macierzyńskiego z ZUS jednak na jej wniosek uprawnienie do świadczenia zostało skrócone. Czy należy traktować pobrany zasiłek macierzyński z ZUS jak przesłankę negatywną do przyznania świadczenia rodzicielskiego ? Moim zdaniem tak . Ale już nic nie wiem :(
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 15 sty 2025, 12:43

Jeżeli ZUS pozbawił ją prawa na jej wniosek a działalność nie koliduje to bym kobiecie dał.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 16 sty 2025, 12:49

Ja również bym przyznała. Od dnia urodzenia dziecka i tak minęło ponad 3 miesiące więc prawo do świadczenia będzie od miesiąca, w którym złożyła wniosek, na czas pozostały z tych 54 tygodni (czyli na jakieś 18 tygodni, jeżeli urodziła 1 dziecko). W tym okresie nie pobiera już zasiłku z ZUS więc nie koliduje. Tak myślę, ale mogę się mylić.

Rozumiem, że nie może Pani już wznowić pobieranie zasiłku z ZUS? Bo chyba jest tak, ze świadczenie rodzicielskie jest wtedy kiedy kobieta nie ma prawa do pobierania zasiłku z innego tytułu. Chyba warto było by to też wyjaśnić.
Sylwia_S8
Praktykant
Od: 29 lis 2024, 13:07
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne i fundusz alimentacyjny.

Napisano: 16 sty 2025, 13:54

Teoretycznie to kobieta prawo do pobierania zasiłku macierzyńskiego ma - tylko dobrowolnie zrezygnowała z pobierania zasiłku. :D
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 16 sty 2025, 14:14

Gdyby tatuś dziecka ubiegał się o rodzicielskie to mu by przysługiwało w przypadku skrócenia okresu pobierania zasiłku przez matkę po wykorzystaniu min.14 tygodni....a w takim przypadku to nie widzę możliwości przyznania matce świadczenia rodzicielskiego ....chyba, że mnie przekonacie jakimś przepisem z ustawy. :D
~o~
VIP

Napisano: 16 sty 2025, 14:21

ale z której przesłanki negatywnej? bo nie ma nic o prawie do macierzyńskiego tylko o otrzymywaniu ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 16 sty 2025, 14:34

Właśnie dostałam odpowiedź radcy obsługującego nasz ośrodek . Szkoda tylko że telefoniczną a nie pisemną :( Nie przyznawać bo przecież już pobrała zasiłek macierzyński do którego była uprawniona ,i się mnie pyta dlaczego skróciła . To mówię że pewnie jej się opłacało do działalności wrócić ( mam oświadczenie że praca nie koliduje z opieką nad dzieckiem ) ale tak naprawdę nie wiem co wnioskodawczyni robi :( ale właśnie nie widzę nigdzie zapisu uprawnienia tylko " nie pobiera" .
Ech no i dalej nie wiem co zrobić .
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 16 sty 2025, 14:40

Przyznaję rację...jest zapis otrzymuje.... :D . Jednak nie ma co ufać własnej pamięci tylko trzeba zerknąć do ustawy :D

Ja nie biorę oświadczeń , że praca nie koliduje z opieką tylko oświadczenie jaki charakter ma wykonywania praca, gdzie jest wykonywana (miejsce) czy w domu czy poza...jeżeli poza domem to czy dziecko jest razem z matką czy opiekę zapewnia osoba trzecia albo żłobek. Po takim oświadczeniu sama oceniam czy praca koliduje z opieką czy nie.
~o~
VIP

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x