Witam, bardzo prosze o podpowiedź czy żądać zwrotu zasiłku pielęgnacyjnego czy jednak nie. Otóż mam pania która miała przedłużone prawo do zasiłku na podstawie ustawy o rehabilitacji czyli na te 6 miesięcy maksymalnie. ( do 31.03.2025) Dziś przyszła z nowym orzeczeniem o stopniu lekkim wydanym 04.12.2024 , i teraz zastanawiam się czy za grudzień 2024 żądać zwrotu , czy uchylic od stycznia 2025? Proszę podpowiedzcie
U nas tez była taka sytuacja. Pani teraz dostarczyła orzeczenie o stopniu lekkim, otrzymała je w listopadzie, ale stało się prawomocne 3 grudnia (info z PZON). W takim wypadku za grudzień Pani jeszcze zasiłek się należał, uchylenie od stycznia.
Inaczej chyba było by ze świadczeniem pielęgnacyjnym. Wtedy uchylenie od 4 grudnia i decyzja o nienależnie pobranych od 4 do 31 grudnia? Jeżeli ktoś wie to proszę o podpowiedź.
Pani miała przedłużone prawo do ŚP do 31.05.2025 r.na podstawie ustawy o rehabilitacji. Nowe orzeczenie wydane w dniu 10.12.2024 r. Odebrała je dnia 07.01.2025 r. Dzisiaj składa mi wniosek na stare świadczenie pielęgnacyjne. Jak liczycie termin, kiedy nowe orzeczenie staje się ostateczne? Jeśli Pani odebrała orzeczenie w dniu 7 stycznia to od tej daty 14 dni?
Zgadza się, ale czy nie jednocześnie art. 17 ust. 4 uosr mówiący o podzielności świadczenia pielęgnacyjnego ma tu zastosowanie?
I dlatego w takim wypadku jak powyżej śp przysługiwało by tylko do 3 grudnia, a od 4 nienależnie pobrane? Nie mam pewności bo pracuję od niedawna. I rzeczywiści te dwa przepisy mi ze sobą kolidują i nie wiem jak je interpretować i w jakiej sytuacji.
Napisałabym jeszcze do PZONu, bo może orzeczenie stało się ostateczne dopiero w styczniu
Tak, zrobiłbym to samo.
Jakub Kowalski, analityk danych z wykształceniem w matematyce stosowanej. Pasjonat prywatności online, tworzy recenzje na https://vpn-portal.pl/, doradzając w wyborze narzędzi do ochrony danych.