czy przyznać córce szo? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 gru 2013, 10:37

córka zrezygnowała z pracy żeby opiekować się ojcem ze znacznym stopniem niepełnosprawności jest jeszcze matka która jest zdrowa nie pracuje nie mam emerytury ani renty ubezpiecza sie na wniosek w krusie czy córce w takim przypadku przysługuje szo na ojca??
~ja

Napisano: 02 gru 2013, 10:56

wypowie się ktoś
~ja

Napisano: 02 gru 2013, 14:20

nie
a corke wywalilizpracy i glupa pali..
~MM

Napisano: 02 gru 2013, 15:52

a jak zrezygnowala mozesz nam powiedziec
~hala

Napisano: 18 gru 2013, 16:22

normalnie zrezygnowała bo chce szo a matka ma emeryturę i nie dostanie to córka chce sie starać
~ja

Napisano: 23 gru 2013, 15:34

szo tak, śp nie
~Algar

Napisano: 23 gru 2013, 17:28

Na kim ciąży obowiązek alimentacyjny

Na podstawie Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego z 25 lutego 1964 r.: „Obowiązek dostarczania środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania (obowiązek alimentacyjny) spoczywa przede wszystkim na krewnych w linii prostej i na rodzeństwie. Obowiązek obciąża bliższych stopniem przed dalszymi. Krewnymi w linii prostej są osoby, z których jedna pochodzi od drugiej. Zatem synowa bądź zięć nie są krewnymi – nie mogą zatem ubiegać się o specjalny zasiłek opiekuńczy. Podobnie sprawa wygląda w przypadku dzieci rodzeństwa – nie są oni krewnymi w linii prostej, zatem nie otrzymają tego świadczenia”. 2) zmienił się katalog osób uprawnionych do ubiegania się o świadczenie. Obecnie przysługuje ono z tytułu rezygnacji z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej:
a) matce bądź ojcu dziecka,
b) opiekunowi faktycznemu dziecka,
c) osobie będącej rodziną zastępczą spokrewnioną,
d) innym osobom, na których zgodnie z przepisami Kodeksu rodzinnego ciąży obowiązek alimentacyjny (z wyjątkiem osób o znacznym stopniu niepełnosprawności). Przy czym osobom innym niż spokrewnione w pierwszym stopniu z osobą wymagającą opieki, przysługuje świadczenie pielęgnacyjne, w przypadku gdy spełnione są łącznie następujące warunki:
- rodzice osoby wymagającej opieki nie żyją, zostali pozbawieni praw rodzicielskich lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
- nie ma innych osób spokrewnionych w pierwszym stopniu, są małoletnie lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności,
- nie ma osób, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, lub legitymują się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
~Iza

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x