czy przyznać córce szo? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 02 gru 2013, 11:23

córka zrezygnowała z pracy żeby opiekować się ojcem ze znacznym stopniem niepełnosprawności jest jeszcze matka która jest zdrowa nie pracuje nie mam emerytury ani renty ubezpiecza sie na wniosek w krusie czy córce w takim przypadku przysługuje szo na ojca??
~ja

Napisano: 02 gru 2013, 11:46

powinna opiekować się matka
~iza

Napisano: 02 gru 2013, 11:49

wiadomo że powinna ale nie uzyska szo ponieważ nie zrezygnowała z zatrudnienia czy można przyznać córce która zrezygnowała z zatrudnienia
~ja

Napisano: 02 gru 2013, 11:56

wg mnie nie możesz je przyznać szo,bo matka jest pierwsza do opieki, tyle,że za darmo
~doris

Napisano: 02 gru 2013, 12:02

no nie dokońca gdyż córce szybciej bym przynał niż żonie na męża, bo jak piszesz matka to chodzi : matka i syn ja tak rozumiem
~gops

Napisano: 02 gru 2013, 12:10

jeśli chodzi o żonę, to faktycznie jest kwestia dyskusyjna,bo między małżonkami nie zachodzi obowiązek alimentacyjny, ale z kolei jeśli ma żonę, to ona ma pierwsza prawo do opieki po prostu. Wniosek z tego taki,że gdyby był wdowcem to byłaby prosta sprawa.
~doris

Napisano: 02 gru 2013, 12:17

to jest małżeństwo mąż niepełnosprawny żona zdrowa a córka rezygnuje z zatrudnienia aby opiekować się tym niepełnosprawnym czy przysługuje jej szo chodzi mi o tą córkę
~ja

Napisano: 02 gru 2013, 12:29

przecież szo przyznajemy dla osób zobowiązanych do alimentacji bez badania kolejności zobowiązania to nie świadczenie pielęgnacyjne
~tomek

Napisano: 02 gru 2013, 12:29

W Ustawie nie ma żadnych przeciwskazań - ja bym przyznała córce SZO
~Monia

Napisano: 02 gru 2013, 12:34

jak dla mnie nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu - jak ustawa tego nie wymaga aby to badać to po co komplikować sobie życie- i później wychodzą cyrki, które media podłapują tak jak ostatno sprawa dla reportera czy interwencja - dlaczego jedne GOPSy przyznają świadczenie rolnikom a drugie zabierają lub nie przyznają
~tomek

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x