Czy przyznajcie świadczenie w sytuacji.... - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 kwie 2017, 10:06

Witam!

Czy przyznajcie świadczenie na pokrycie kosztów utrzymania dziecka w sytuacji gdy sąd wydaje postanowienie np. "o powierzeniu bratu opieki...", "o umieszczeniu u brata...", "o umieszczeniu pod opieką u...". Wg sądu te osoby nie są rodzinami zastępczymi ALE czy wg naszych przepisów mamy traktować je jako rodziny zastępcze z pełnymi prawami i obowiązkami? Wczoraj była taka historia w Sprawie dla reportera, w której babcia mająca powierzenie opieki nad wnuczkami nie mogła otrzymać świadczeń i przez 2 lata, nie przysługiwało jej takie prawo, aż do nowego postanowienia Sądu o ustanowieniu rodziny zastępczej. Z kolei eksperci w programie wypowiadali się, że w ciągu tych dwóch lat ona POWINNA świadczenie na utrzymanie dzieci otrzymywać. Jestem w kropce, a mam teraz takie 3 sprawy. Jaka podstawa prawna?

Pozdrawiam.
thepennywise
Praktykant
Od: 02 kwie 2012, 23:16
Zajmuję się:

Napisano: 18 kwie 2017, 10:41

ja przyznaje tylko i wyłącznie jak mam na postanowieniu od Sądu, że dziecko "x" zostaje umieszczone w rodzinie zastępczej Państwa "y"... jak jest napisane, że pod pieczą, opieką i takie tam inne to nie przyznaje świadczenia...
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2017, 8:11

TOMASZ18 u nas też tak było dotychczas, ale zdania są podzielone.
thepennywise
Praktykant
Od: 02 kwie 2012, 23:16
Zajmuję się:

Napisano: 20 kwie 2017, 14:23

U nas też tak jest.

Ustawa mówi, że świadczenia przysługują RODZINIE ZASTĘPCZEJ.
W związku z tym, najpierw musi powstać rodzina zastępcza.
Stanowić opiekę może każdy i nie musi być do tego rodziną zastępczą.
Dopiero wpisanie zwrotu "piecza zastępcza" jest przez nas rozumiana jako utworzenie rodziny zastępczej.

Takie jest uzasadnienie stanowiska w naszej jednostce.

A jakie jest uzasadnienie do zdania przeciwnego?
addm
Stażysta
Od: 12 sie 2016, 10:20
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x