Przedłużenie dodatku wychowawczego - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 mar 2017, 17:47

Od 1 kwietnia 2017 prawo do dodatku wychowawczego będzie ustalane na okres kolejnych 12 miesięcy z urzędu, w przypadku braku zmian w sytuacji rodziny zastępczej lub prowadzącego rodzinny dom dziecka. Analogicznie jest w przypadku dodatku do zryczałtowanej kwoty, o którym mowa w art. 115 ust. 2a.
Wynika to z Ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, art. 87.

Art. 87. [Termin przyznania świadczeń i dodatków]
1. Świadczenia i dodatki, o których mowa w art. 80 ust. 1 i 1a oraz art. 81, przyznaje się od dnia faktycznego umieszczenia dziecka odpowiednio w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka do dnia faktycznego opuszczenia przez dziecko rodziny zastępczej lub rodzinnego domu dziecka, a w przypadku dodatku wychowawczego nie wcześniej jednak niż od miesiąca złożenia wniosku, o którym mowa w art. 88.
1a. Prawo do dodatku wychowawczego ustala się na okres 12 miesięcy.
1b. W przypadku braku zmian w sytuacji rodziny zastępczej lub prowadzącego rodzinny dom dziecka mającej wpływ na prawo do dodatku wychowawczego ustala się je na okres kolejnych 12 miesięcy z urzędu
.

Moje pytanie, jak będziecie sobie z tym radzić i czy oczekiwalibyście jakiejś pomocy od nas, ponad to co obecnie oferuje Pomost. Czy będziecie to robić wydając kolejne decyzje?
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 09 mar 2017, 14:14

Ja zastanawiam się jedynie nad tym, jak udokumentować to, że sytuacja rodziny nie uległa zmianie....rozważam oświadczenia od rodzin zastępczych,które składaliby by po 1 kwietnia rzecz jasna.
pcpr

Napisano: 10 mar 2017, 9:24

Proszę o pomoc. Czy powinno się pisać zawiadomienia o wszczęciu postępowania dotyczące powyższych decyzji, które są przecież wydawane z urzędu???
TERESA123

Napisano: 10 mar 2017, 10:27

wniosek jest traktowany jako wszczęcie postępowania a skoro go nie będzie to moim zdaniem trzeba z urzędu wszcząć postępowanie...
co do tych oświadczeń to uważam za zbędne bo przecież dysponujemy informacjami czy dziecka przebywa w rodzinie zastępczej...
TOMASZ6

Napisano: 04 kwie 2017, 23:08

Witam, wysyłacie zawiadomienia o wszczęciu postępowania administracyjnego jeżeli wystawiacie nowe decyzje dot. przedłużenia dodatku wychowawczego z urzędu?
Paulinapcpr
Praktykant
Od: 04 kwie 2017, 23:02
Zajmuję się: piecza zastępcza
księgowość

Napisano: 05 kwie 2017, 14:16

nie widzę innej możliwości, ja już końcem marca wszystkie wysłałem
TOMASZ18
Stażysta
Od: 16 mar 2016, 9:42
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]