czy robić wszczęcie

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
AGAMGOPS77
Praktykant
Zajmuję się: FA/DO
Kontakt:

czy robić wszczęcie

Post autor: AGAMGOPS77 »

witam
dostała wniosek o podjęcie działań, dłużnik nie odebrał - nie podjęto w terminie. wysłałam wniosek na Policję o ustalenie adresu i potwierdzili że zamieszkuje pod wskazanym adresem, adres aktualny. Wezwałam ponownie - nie odebrał, nie podjęto w terminie. Czy robię wszczęcie o uchylaniu? A jeśli ponowie nie odbierze?
Franna
Stażysta
Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
Kontakt:

Re: czy robić wszczęcie

Post autor: Franna »

robisz, uznajesz za doręczone w trybie art. 44 Kpa
@Poważna
Praktykant
Zajmuję się: SR,FA,KDR...
Kontakt:

Post autor: @Poważna »

Ale w jakim celu wysyłać wezwanie drugi raz. Skoro nie podjęto w terminie wszczyna się dalszą procedurę celem uznania dłużnika za uchylającego się. W jakim celu na policję przecież nie było adnotacji że adresat się wyprowadził, traktuję się jego wezwanie jako doręczone. Proszę sobie roboty nie dokładać. Zapewne tamtych pism też nie odbierze ale są na to przepisy i można dalej działać. Nie możemy w nieskończoność kogoś wzywać! Tamten ośrodek bazował na zaświadczeniu od komornika i to jest jego zadanie monitorować adres zamieszkania. Na ty etapie kierowanie się na policję było zbędne, ponieważ nie było żadnej adnotacji że dłużnik się wyprowadził. Mi notorycznie dłużnicy pism nie odbierają celowo, ale nigdy nie piszę na policję.
Jola2016
Starszy referent
Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
Kontakt:

Post autor: Jola2016 »

@Poważna pisze: 16 maja 2025, 8:56 Ale w jakim celu wysyłać wezwanie drugi raz. Skoro nie podjęto w terminie wszczyna się dalszą procedurę celem uznania dłużnika za uchylającego się. W jakim celu na policję przecież nie było adnotacji że adresat się wyprowadził, traktuję się jego wezwanie jako doręczone. Proszę sobie roboty nie dokładać. Zapewne tamtych pism też nie odbierze ale są na to przepisy i można dalej działać. Nie możemy w nieskończoność kogoś wzywać! Tamten ośrodek bazował na zaświadczeniu od komornika i to jest jego zadanie monitorować adres zamieszkania. Na ty etapie kierowanie się na policję było zbędne, ponieważ nie było żadnej adnotacji że dłużnik się wyprowadził. Mi notorycznie dłużnicy pism nie odbierają celowo, ale nigdy nie piszę na policję.
Gdyby jeszcze komornicy na swoich zaświadczeniach aktualizowali adres dłużnika byłoby super
@Poważna
Praktykant
Zajmuję się: SR,FA,KDR...
Kontakt:

Post autor: @Poważna »

To też prawda
ODPOWIEDZ