witam
dostała wniosek o podjęcie działań, dłużnik nie odebrał - nie podjęto w terminie. wysłałam wniosek na Policję o ustalenie adresu i potwierdzili że zamieszkuje pod wskazanym adresem, adres aktualny. Wezwałam ponownie - nie odebrał, nie podjęto w terminie. Czy robię wszczęcie o uchylaniu? A jeśli ponowie nie odbierze?
czy robić wszczęcie
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA/DO
- Kontakt:
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
Re: czy robić wszczęcie
robisz, uznajesz za doręczone w trybie art. 44 Kpa
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR,FA,KDR...
- Kontakt:
Ale w jakim celu wysyłać wezwanie drugi raz. Skoro nie podjęto w terminie wszczyna się dalszą procedurę celem uznania dłużnika za uchylającego się. W jakim celu na policję przecież nie było adnotacji że adresat się wyprowadził, traktuję się jego wezwanie jako doręczone. Proszę sobie roboty nie dokładać. Zapewne tamtych pism też nie odbierze ale są na to przepisy i można dalej działać. Nie możemy w nieskończoność kogoś wzywać! Tamten ośrodek bazował na zaświadczeniu od komornika i to jest jego zadanie monitorować adres zamieszkania. Na ty etapie kierowanie się na policję było zbędne, ponieważ nie było żadnej adnotacji że dłużnik się wyprowadził. Mi notorycznie dłużnicy pism nie odbierają celowo, ale nigdy nie piszę na policję.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
Gdyby jeszcze komornicy na swoich zaświadczeniach aktualizowali adres dłużnika byłoby super@Poważna pisze: 16 maja 2025, 8:56 Ale w jakim celu wysyłać wezwanie drugi raz. Skoro nie podjęto w terminie wszczyna się dalszą procedurę celem uznania dłużnika za uchylającego się. W jakim celu na policję przecież nie było adnotacji że adresat się wyprowadził, traktuję się jego wezwanie jako doręczone. Proszę sobie roboty nie dokładać. Zapewne tamtych pism też nie odbierze ale są na to przepisy i można dalej działać. Nie możemy w nieskończoność kogoś wzywać! Tamten ośrodek bazował na zaświadczeniu od komornika i to jest jego zadanie monitorować adres zamieszkania. Na ty etapie kierowanie się na policję było zbędne, ponieważ nie było żadnej adnotacji że dłużnik się wyprowadził. Mi notorycznie dłużnicy pism nie odbierają celowo, ale nigdy nie piszę na policję.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: SR,FA,KDR...
- Kontakt:
To też prawda
Oprócz czy robić wszczęcie - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Kiedy wysyłamy pismo do komornika
rozłożenie zadłużenia na raty
NP - dłużnik spłacony
dłużnik uchylający
Komornik
Czy jesteśmy organem dłużnika
brak klauzuli - komornik umarza postępowanie
zł za zł
Czy wysłamy ponownie wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika?
podwyższe alimentów - które wyliczenie jest prawidłowe
Dluznik splacony
podwyzka alimentów
dokumenty przekazane przez OPS
odsetki ustawowe za opóźnienie
uzysk?
dochód rodziny