NP - dłużnik spłacony
-
- Referent
- Zajmuję się: SW/ŚW/FA
- Kontakt:
NP - dłużnik spłacony
Mam do wydania decyzję dot. NP dla wierzycielki za miesiąc kwiecień 2025. Na dzień dzisiejszy wierzycielka ma uchylony FA i nie będzie już pobierać świadczeń a dostaliśmy od komornika spłatę całego FA przez dłużnika.
Jak to zrobić w systemie SYGNITY i jak rozliczyć potem tą wpłatę ?
Jak to zrobić w systemie SYGNITY i jak rozliczyć potem tą wpłatę ?
-
- Referent
- Kontakt:
Re: NP - dłużnik spłacony
nikt nie miał takiego przypadku? SYGNITY nie chce mnie puścić bo dłużnik spłacił FA a ja muszę przecież kobiecie zrobić nienależnie bez względu na to czy dłużnik spłacił czy nie.... Czy po zwrocie takiego NP coś wysyłam do komornika? jak mam się za to zabrać bo pierwszy raz mam taką sytuację
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Ja występuje do komornika z pismem czy egzekucja stała się skuteczna. Jeżeli tak to uchylam + np, jeżeli nie to tylko np.Kasiulaaa88 pisze: 19 maja 2025, 14:58 nikt nie miał takiego przypadku? SYGNITY nie chce mnie puścić bo dłużnik spłacił FA a ja muszę przecież kobiecie zrobić nienależnie bez względu na to czy dłużnik spłacił czy nie.... Czy po zwrocie takiego NP coś wysyłam do komornika? jak mam się za to zabrać bo pierwszy raz mam taką sytuację
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
musisz zrobić decyzję o nienależnie pobranych, jak będzie ostateczna to zwrócić komornikowi część spłaty od dłużnika o równowartości nienależnie pobranych wraz z odsetkami, zdjąć tą kwotę ze spłat dłużnika
Nie wiem jak to w sygnity zrobić bo nie pracuję na tym
-
- Referent
- Kontakt:
mam nienależnie pobrane 400 zł czyli mam oddać komornikowi te 400 zł plus odsetki? a jak to przeliczyć ile tych odsetek zwrócić?Franna pisze: 20 maja 2025, 7:12 musisz zrobić decyzję o nienależnie pobranych, jak będzie ostateczna to zwrócić komornikowi część spłaty od dłużnika o równowartości nienależnie pobranych wraz z odsetkami, zdjąć tą kwotę ze spłat dłużnika
Pierwszy raz mam do wydania taką decyzję ...
Z jakich pieniędzy teraz to zwrócić do komornika jeśli wierzycielka nie odda a FA już rozliczony?
-
- Referent
- Kontakt:
skoro są nienależnie pobrane to wierzycielka musi oddac i to trafia do was, bo to są wasze pieniadzę które daliście, okazały się nienależnie więc z powrotem wracają do was. Jeśli wierzycielka nie wpłaci i nie da się potrącić z bieżących, to wtedy wystawiasz eTW. :)cKasiulaaa88 pisze: 20 maja 2025, 8:24mam nienależnie pobrane 400 zł czyli mam oddać komornikowi te 400 zł plus odsetki? a jak to przeliczyć ile tych odsetek zwrócić?Franna pisze: 20 maja 2025, 7:12 musisz zrobić decyzję o nienależnie pobranych, jak będzie ostateczna to zwrócić komornikowi część spłaty od dłużnika o równowartości nienależnie pobranych wraz z odsetkami, zdjąć tą kwotę ze spłat dłużnika
Z jakich pieniędzy teraz to zwrócić do komornika jeśli wierzycielka nie odda a FA już rozliczony?
-
- Referent
- Kontakt:
oki wszystko logiczne. A jak to zrobić w SYGNITY?Wik7. pisze: 20 maja 2025, 8:30skoro są nienależnie pobrane to wierzycielka musi oddac i to trafia do was, bo to są wasze pieniadzę które daliście, okazały się nienależnie więc z powrotem wracają do was. Jeśli wierzycielka nie wpłaci i nie da się potrącić z bieżących, to wtedy wystawiasz eTW. :)cKasiulaaa88 pisze: 20 maja 2025, 8:24mam nienależnie pobrane 400 zł czyli mam oddać komornikowi te 400 zł plus odsetki? a jak to przeliczyć ile tych odsetek zwrócić?Franna pisze: 20 maja 2025, 7:12 musisz zrobić decyzję o nienależnie pobranych, jak będzie ostateczna to zwrócić komornikowi część spłaty od dłużnika o równowartości nienależnie pobranych wraz z odsetkami, zdjąć tą kwotę ze spłat dłużnika
-
- Referent
- Kontakt:
Decyzja żądania zwrotuKasiulaaa88 pisze: 20 maja 2025, 8:38oki wszystko logiczne. A jak to zrobić w SYGNITY?Wik7. pisze: 20 maja 2025, 8:30skoro są nienależnie pobrane to wierzycielka musi oddac i to trafia do was, bo to są wasze pieniadzę które daliście, okazały się nienależnie więc z powrotem wracają do was. Jeśli wierzycielka nie wpłaci i nie da się potrącić z bieżących, to wtedy wystawiasz eTW. :)cKasiulaaa88 pisze: 20 maja 2025, 8:24mam nienależnie pobrane 400 zł czyli mam oddać komornikowi te 400 zł plus odsetki? a jak to przeliczyć ile tych odsetek zwrócić?Franna pisze: 20 maja 2025, 7:12 musisz zrobić decyzję o nienależnie pobranych, jak będzie ostateczna to zwrócić komornikowi część spłaty od dłużnika o równowartości nienależnie pobranych wraz z odsetkami, zdjąć tą kwotę ze spłat dłużnika
-
- Referent
- Kontakt:
decyzje NP nie chce mi przepuścić ponieważ za okres który żądam zwrot już zadłużenie u dłużnika alimentacyjnego jest spłacone.Wik7. pisze: 20 maja 2025, 9:23Decyzja żądania zwrotuKasiulaaa88 pisze: 20 maja 2025, 8:38oki wszystko logiczne. A jak to zrobić w SYGNITY?Wik7. pisze: 20 maja 2025, 8:30skoro są nienależnie pobrane to wierzycielka musi oddac i to trafia do was, bo to są wasze pieniadzę które daliście, okazały się nienależnie więc z powrotem wracają do was. Jeśli wierzycielka nie wpłaci i nie da się potrącić z bieżących, to wtedy wystawiasz eTW. :)cKasiulaaa88 pisze: 20 maja 2025, 8:24
mam nienależnie pobrane 400 zł czyli mam oddać komornikowi te 400 zł plus odsetki? a jak to przeliczyć ile tych odsetek zwrócić?
-
- Referent
- Kontakt:
TO chyba będzie trzeba robić zwrot do komornika z tego okresu, bo rozumiem, że reszta jest spłacona?Kasiulaaa88 pisze: 20 maja 2025, 10:19decyzje NP nie chce mi przepuścić ponieważ za okres który żądam zwrot już zadłużenie u dłużnika alimentacyjnego jest spłacone.Wik7. pisze: 20 maja 2025, 9:23Decyzja żądania zwrotuKasiulaaa88 pisze: 20 maja 2025, 8:38oki wszystko logiczne. A jak to zrobić w SYGNITY?Wik7. pisze: 20 maja 2025, 8:30
skoro są nienależnie pobrane to wierzycielka musi oddac i to trafia do was, bo to są wasze pieniadzę które daliście, okazały się nienależnie więc z powrotem wracają do was. Jeśli wierzycielka nie wpłaci i nie da się potrącić z bieżących, to wtedy wystawiasz eTW. :)c
Oprócz NP - dłużnik spłacony - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
uzysk, alimenty, utrata - jak to przeliczyć
sprawozdanie kwartalne
Jaka podstawa decyzji
Dłużnik alimentacyjny
Przyjmowanie wpłat od dłuznika
Jaka data wpłaty dlużnika?
Kiedy wysyłamy pismo do komornika
rozłożenie zadłużenia na raty
dłużnik uchylający
Komornik
Czy jesteśmy organem dłużnika
brak klauzuli - komornik umarza postępowanie
zł za zł
czy robić wszczęcie
Czy wysłamy ponownie wniosek o podjęcie działań wobec dłużnika?
podwyższe alimentów - które wyliczenie jest prawidłowe