Czy robicie aktualizacje wywiadów środowiskowych? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 26 wrz 2022, 17:40

Witam, czy ktoś mi powie czy już normalnie trzeba robić aktualizacje wywiadów środowiskowych np. do zasiłków stałych itp.? Czy nadal tak, jak w czasie pandemii?
pracowniksocjalny100
Stażysta
Od: 18 lut 2019, 14:09
Zajmuję się: ps

Napisano: 30 wrz 2022, 11:14

Podziwiam tych pracowników socjalnych , którzy ogarniają swój teren jednocześnie nie będąc w środowisku. Na studiach miałąm taką koleżankę, która mi powiedziała, że w jej ośrodku praktykuje się zasadę- pierwszy wywiad w środowisku a resztę przy biurku. Naprawdę podziwiałam ją za odwagę. Ja jestem bojaźliwa i wolę co jakiś czas zobaczyć , co się dzieje u moich klientów. Ale przepis, o ile wiem , dalej funkcjonuje.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Napisano: 30 wrz 2022, 12:00

pracowniksocjalny100 pisze:
26 wrz 2022, 17:40
Witam, czy ktoś mi powie czy już normalnie trzeba robić aktualizacje wywiadów środowiskowych np. do zasiłków stałych itp.? Czy nadal tak, jak w czasie pandemii?
Niby nie trzeba, ale tylko w przypadku braku zmiany sytuacji – a to i tak trzeba jakoś sprawdzić i potwierdzić, że nic się u delikwenta nie zmieniło. To ja już wolę normalny wywiad zrobić. Na początku trwania zarazy oczywiście kontakty były ograniczone – tylko telefoniczne, teraz wszystkie aktualizacje mam na bieżąco, nie zasłaniam się covidem.
mamala pisze:
30 wrz 2022, 11:14
Podziwiam tych pracowników socjalnych , którzy ogarniają swój teren jednocześnie nie będąc w środowisku. (...) pierwszy wywiad w środowisku a resztę przy biurku.
Znam taką, która kazała sobie zainstalować aplikację na terminale mobilne "Wywiad+" na komputerze stacjonarnym i klepie je przy biurku ;)
Quidquid latine scriptum sit, sapienter videtur
Ten z Łopieki
Awatar użytkownika
VIP
Od: 01 lut 2018, 11:37
Zajmuję się: rzucam pyrami w dinozaury

Napisano: 03 paź 2022, 8:03

Odróżnijmy dwie rzeczy:
- stan prawny, jeśli dobrze pamiętam jest taki, że - nie trzeba
- stan przekonań niektórych pracowników jest taki, że - jak chcą to idą mimo, że nie trzeba

Kwestia wyczucia czy lepiej iść czy sytuacja jest na tyle stabilna żeby nie iść.
Nie ma sensu gratulować lub podziwiać jednych lub drugich.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x