Czy rodzinie z Ukrainy należy się KDR ? - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 27 paź 2022, 11:31

Dostałam w "spadku" dział KDR po koledze. Wzięłam udział w jednym szkoleniu ale nadal jest to dla mnie jedna wielka czarna magia.
Wpłynął mi wniosek w systemie o KDR od rodziny Ukraińskiej.
Zaznaczona jest pozycja, że mają obywatelstwo Polskie.
Wyskoczył błąd biznesowy, że nie można przyznać karty, ponieważ na wniosku nie został wyznaczony termin ważności karty.
Sprawdziłam, że to jest rodzina przybyła w marcu tego roku. Nie maja obywatelstwa polskiego.
Co mam zrobić w takim wypadku? Jak to technicznie też gryźć?
drugie pytanie:
Czy taką ważność karty ja mogę z ręki edytować w przypadku innego wniosku np. polskiej rodziny?
Z góry dziękuje za pomoc.
Beata2022
Praktykant
Od: 18 paź 2022, 13:47
Zajmuję się: zdrowiem, oświatą, kultura, sportem, promocja, działalnością gospodarczą, kartą dużej rodziny

Napisano: 27 paź 2022, 11:40

jeśli ktoś nie jest obywatelem polskim, to musi spełniać jeden z warunków wymienionych w pkt 2, 3 art. 5 ustawy
jeśli chodzi o obywateli Ukrainy, to muszą okazać dokument zezwalający na pobyt w Polsce - decyzję wojewody. jeżeli nie załączyli dokumentów do wniosku to należy wezwać o uzupełnienie dokumentów (wymieniając art. 5 pkt 2 i art. 10. ust. 5).
system sam zaciąga tego obywatela Polski, więc z ręki można zmienić i wbić datę zezwolenia - data będzie na decyzji (przy czasowym, a pobyt stały to opcja "bezterminowo") i wtedy automatyczne wyznaczanie daty powinno odpowiednio zaciągnąć termin ważności karty.
rikli
Referent
Od: 15 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x