czy stypendium socjalne studenta wliczamy do dochodu? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 29 sty 2015, 12:36

cześć!

mam pytanie: czy stypendium socjalne otrzymywane przez studenta uczelni wyższej wliczamy do dochodu rodziny? z moich informacji wynika, że do dochodu nie wlicza się stypendium szkolnego, zasiłku szkolnego, stypendium za wyniki w nauce, stypendium Prezesa Rady Ministrów czyli wszystkiego tego co przysługuje uczniom szkół publicznych i niepublicznych. A jak sama nazwa wskazuje uniwersytet jest uczelnią ... ;) co wy na to?
agnesplpl

Napisano: 29 sty 2015, 12:36

wliczasz
t.franek

Napisano: 29 sty 2015, 12:39

Mamy wytyczne z województwa (podlaskie), że wliczamy, bo studia to chyba nie system oświaty ? Dziwne i dla mnie nielogiczne, ale kazali wliczać w piśmie o zaleceniach pokontrolnych.
Socjalny A

Napisano: 29 sty 2015, 12:49

też jestem za tym, żeby wliczyć to stypendium do dochodu
czekam na więcej odpowiedzi ;)
agnesplpl

Napisano: 29 sty 2015, 22:00

stypendium socjalne dla studenta przyznawane jest na podstawie ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym ...
inna podstawa przyznania stupendium na uczelni wyższej inna jest w szkole (system oświaty), świadczenie nie jest wyłączone jako dochód, którego nie wliczamy do dochodu rodziny; a jeżeli nie, to znaczy że stypendium studenta stanowi dochód rodziny.

można to obejśc.

jezli studnet przebywa większośc czasu poza miejscem zamieszkania, uznajemy, ze tymczasowo zamieszkuje w mieście w którym studiuje (często ma tam tymczasowy meldunek np. w domu studenta)
p.s.-i.

Napisano: 30 sty 2015, 17:43

Wliczamy, choć dla mnie niesprawiedliwe, bo to znaczy, ze nauka jest tylko dla bogatych.
lidia

Napisano: 30 sty 2015, 22:26

Lidia
Bogaci stypendiów nie mają. A biedniejsi mają możliwość studiować na kredyt ( kredyty studenckie)
Stypendium- to dochód rodziny i należy go liczyć.
zzzz

Napisano: 30 sty 2015, 22:27

Najlepiej nie wliczać nikomu niczego.
Gość

Napisano: 30 sty 2015, 23:06

zzzz pisze:Lidia
Bogaci stypendiów nie mają. A biedniejsi mają możliwość studiować na kredyt ( kredyty studenckie)
Stypendium- to dochód rodziny i należy go liczyć.
Żeby otrzymać kredyt studencki trzeba spełniać pewne kryterium dochodowe, które wcale takie niskie nie jest. Tak więc kredyt studencki wcale nie jest dla biedniejszych.
Regio ROPS

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x