u mnie komornik przekazał wierzycielce 250 zł w pażdzierniku tytułem zaległości i napisał,że kwota przekazana przed otrzymaniem decyzji przyznającej ale wierzycielka otrzymała decyzję już 03.10.2019 r. więc na pewno otrzymała te pieniądze już mając decyzję. Z Fa wypłacone było 600 zł to teraz nienależnie pobrane to 350 zł czy całe 600 zł?
Ja wszystko, co dostała od komornika po wydaniu decyzji uważam za nienaleznie pobrane, tak jak w ustawie w przepisie dot. niezależnie pobranego świadczenia "zaległe i bieżące alimenty". Nie interesuje mnie jakie to są. Najpierw ma być spłacony dług państwa.
w ustawie jest trochę inny zapis:
wypłacone, w przypadku gdy osoba uprawniona w okresie ich pobierania otrzymała, niezgodnie z kolejnością określoną w art. 28, zaległe lub bieżące alimenty, do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów,
Istotne jest to, że nienależne są zawsze wypłacone świadczenia z funduszu (nie otrzymane alimenty) do wysokości otrzymanych w tym okresie alimentów.
Wiem, że ministerstwo ma inna ustawę i przemyślenia w tym zakresie. Zapis w ustawie z tym co miało być zapisane się nie pokrywa
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare