Mam mały problem bo kobieta pobiera świadczenia rodzinne "złotówka za złotówkę" i dzisiaj przyniosła świadectwo pracy, x którego wynika, iż pracowała do końca marca br. Od kwietnia zatem świadczenia rodzinne przysługują jej w pełnej wysokości i teraz mam problem,, bo nie wiem czy zrobić wyrównanie od kwietnia czy od lipca br. tj od miesiąca w którym wpłynęły dokumenty ?
A w drugą stronę. Jeżeli by uzyskała dochód w marcu a przyszła i zgłosiła w lipcu to nienależnych świadczeń od maja też nie będzie jeśli przekroczyła dochód?
Będą bo strona nie dopełniła obowiązku zgłaszania zmian mających wpływ na prawo do świadczenia. Żeby Pani wyrównać trzeba by było zmienić decyzje wstecz a do tego podstawy nie ma. Tak samo jest jak komuś coś nie przysługuje za jakiś okres wstecz to też się nie zmienia decyzji wstecz, tylko stosuje się inną instytucję jaką są nienależnie pobrane świadczenia.
nienależne by były , a wyrównania nie ma zmienić decyzji nie możemy wstecz - zmieniamy ją na bieżąco... i o ile potem możemy wszcząć postępowanie o nienależnie pobranych , jeśli okazało się, że świadczenia nie przysługiwały (mamy na to art. 30), o tyle nie mamy nic na to, żeby ustalić wstecz prawo do wyższych świadczeń
A ja wyrównywałam świadczenia za okres wstecz, nawet jak strona przedłożyła dokumentacje po dłuższym czasie tak to jest jak nie ma środków na szkolenia i można liczyć na uprzejmość kolegów/koleżanek i inf. dostępne w wyrokach.
1. W sentencji decyzji piszecie bieżącą datę od kiedy uchylacie/zmieniacie zasiłek rodzinny wraz z dodatkami, czy nie wskazujecie dat jedynie jaki zasiłek i dodatek zostaje uchylony/zmieniony ?
2. W uzasadnieniu decyzji opisujecie całą sytuację oraz faktyczną datę (wstecz) uchylenia/zmiany zasiłku i dodatków ?