Czy specjalny zasiłek opiekuńczy przysługuje żonie na męża, jeśli żona ma gospodarstwo rolne? Nie ma ona prawa do żadnego świadczenia, emerytury, renty, zasiłku itd. Mąż posiada znaczny stopień niepełnosprawności. Wiem też, że musi iść do pracy (żona) i z tej pracy zrezygnować w związku z opieką nad mężem. Ale czy gospodarstwo rolne jest przeszkodą?
Musi zrezygnowć z prowadzenia gops lub pracy w nim i napisać stosowne oświadczenie. Ponadto do 31.12.2014 musi odowodnić , że zrezygnowala z pracy na rzecz sprawowania opieki( tego juz nie bedzie po 1.01.2015 roku. )
Nowaa radzę Ci się porozumieć z Twoim UW z pytaniem czy sama rezygnacja z prowadzenia gospodarstwa nie wystarczy, mój Uw stoi na stanowisku że wystarczy tylko zrezygnować z prowadzenia gospodarstwa, twierdzą że Strona nie musi rezygnować z dwóch form pracy i nie chodzi mi tu o zatrudnienie bo praca na gosp nie jest zatrudnieniem wg naszej ustawy
Do 31.12.2014 r. musi zrezygnować z pracy zawodowej oraz oświadczyć że nie prowadzi gospodarstwa rolnego.
Miałem taki sam przypadek i pisałem do MPiPS i taką otrzymałem odpowiedź.
Od 01.01.2015 r. wystarczy że zrezygnuje z prowadzenia gosp. rolnego.
Jak zwykle co kraj to obyczaj - moje UW też twierdzi że takim stanowisku stoi MPIPS jak pisałem wyżej z tym że ja nie mam tego na piśmie lecz mam notatkę służbową.
To, że taka osoba jest objęta ubezpieczeniem w KRUS nie ma żadnego znaczenia na przyznanie w SZO w styczniu prawda? (wiem, że został uchylony przepis art. 16a ust. 8 pkt 1b)