Witajcie! Mam wniosek w którym maż podjął zatrudnienie od grudnia 2013r na zaświadczeniu z US jest 0,00zł. Problem tkwi w tym czy mam zastosować art. 5 ust. 4a, czy art. 5 ust 4b, jak zastosuje 4b to kiepsko bo przekroczą gdyż w styczniu miał dość duży dochód. Jak mam to zrobić?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Nasz radca prawny mówi coś zupełnie innego... Mamy brac zaświadczenie o dochodzie za grudzień i to doliczyć mimo ze nie jest wykazane w zaświadczeniu z US. Jego zdaniem jest to dochód uzyskany i nie liczy sie ze nie był wypłacony w grudniu a to ze jest to dochód nalezny za grudzień.....
No tak tylko patrząc też na to w ten sposób ze niektórzy za grudzień maja wypłatę w grudniu i im to liczysz a inni za grudzień w styczniu i już nie liczysz.... Sama już nie wiem. Stanowisko naszego radcy jest żeby doliczyć...
Może faktycznie powiem im niech doniosą zaświadczenie ile się należało za grudzień. Tylko znowu będzie to tak jakoś dziwnie w stosunku do kogoś kto np[ zatrudniony jest od listopada 2013 i ma kwotę na pit-cie a dzielili byśmy na dwa miesiące.
No powiem ze ciężko mi to jakoś zgryźć, już sama nie wiem