wychowawczy do Neli, Elmera, kb, innych mózgów - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 26 lis 2014, 17:46

ratunku! sprawa jest taka: od lat (nawet nie wiem ilu) płacimy wychowawczy zgodnie z terminem KPA - 24 mieś. (oczywiście gdy spełnia warunki) tj. np. od 17.11.2012 do 17.11.2014. Wiem, że w okolicznych ośrodkach nikt tak nie robi, płacą o 1 dzień krócej: od 17.11.2012 do 16.11.2014 (tak przyznaje komputer). Mamy teraz kontrolę no i się tego uczepili! Wydaje mi się, że słusznie rozumujemy - pracujemy na KPA, a termin miesięczny jest tam ściśle określony. Kojarzę, że sami na to nie wpadliśmy, tylko była jakaś sprawa (afera)z ZUS, który za krótko wypłacał, bo powinien o ten dzień dłużej, (na żądanie mieli wyrównywać, ale nie było to nagłośnione, więc mało kto o tym wiedział) stąd to nasze stanowisko, ale nic teraz nie mogę znaleźć na obronę:( Sama przecież na to bym nie wpadła, a chyba mi się to nie śniło! Może ktoś z Was coś kojarzy?!
frau

Napisano: 26 lis 2014, 19:13

Ja też płacę o 1 dzień krócej więc nie pomogę. To jest świadczenie podzielne na dni, mamy płacić 30 x 24 i ja tak płacę - nikt się nie skarżył jeszcze. Pracuję na Zeto i tam jest podana liczba miesięcy i liczba dni, jak mi zlicza 24 m-ce i 1 dzień, to znaczy, że jest za dużo nie? Tak na logikę mą.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 19:31

w ustawie o ŚR wskazane jest, że wychowawczy przysługuje przez 24 miesiące. Miesiące są różne, jedne trwają 30 dni, inne 31, jest nawet 28 dni. Co oznacza zatem termin miesięczny? Zgodnie z KPA (do którego odwołuje się ustawa)
termin miesięczny kończy się z upływem tego dnia w ostatnim miesiącu, który odpowiada początkowemu dniowi terminu (np. termin dwumiesięczny rozpoczęty 15 marca kończy się 15 maja), a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca, np. termin miesięczny rozpoczęty 31 stycznia 2008 r. kończy się 29 lutego 2008 r.
frau

Napisano: 26 lis 2014, 21:51

jak dla mnie w przypadku dodatku nie musimy posilkowac sie terminami z kpa,ustawa okresla, ze dodatek przysluguje przez 24 miesiace kalendarzowe, a kalendarzowy miesiac nie trwa od 1.01. do 1.02 tylko od 1.01. do 31.01...
jesli pracodawca udzielil urlopu na 2 lata, np od 15.11.2014 do 14.11.2016 to dodatek tez wyplacasz do 15.11.2016? prawde mowiac nie spotkalam sie jeszcze z zaswiadczeniem pracodawcy, ktory udzielajac urlopu na dwa lata udzielilby go na dwa lata i jeden dzien...moze sprawe upraszczam,ale przyznaje,ze nie przyszlo m do glowy,zeby prawo do dodatku ustalac na taki termin o jakim mowi kpa w przypadku terminow liczonych w miesiacach...wiecej - na poczatku moj program z automatu tak wlasnie przyznawal dodatek dodajac ten jeden dzien i musialam zawsze to korygowac recznie...z czasem w programie to zmieniono i teraz przyznaje bez tego dodatkowego dnia. Nie pamietam juz czy gdzies po drodze spotkalam sie z jakimis rozmyslaniami na ten temat
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 22:04

kb pisze:prawde mowiac nie spotkalam sie jeszcze z zaswiadczeniem pracodawcy, ktory udzielajac urlopu na dwa lata udzielilby go na dwa lata i jeden dzien wiecej
To też fakt, tyle, że często UW przyznają na 3 lata (no ale też bez tego jednego dnia), z takim przyznaniem na 2 lata i jeden dzień czy rok i jeden dzień się raczej nie spotkałem.
kb pisze:...moze sprawe upraszczam,ale przyznaje,ze nie przyszlo m do glowy,zeby prawo do dodatku ustalac na taki termin o jakim mowi kpa w przypadku terminow liczonych w miesiacach...
Mnie też nie, jakaś nadinterpretacja.
kb pisze: na poczatku moj program z automatu tak wlasnie przyznawal dodatek dodajac ten jeden dzien i musialam zawsze to korygowac recznie...z czasem w programie to zmieniono i teraz przyznaje bez tego dodatkowego dnia.
A zeto przyznaje jak sam chce, ale widać liczbę miesięcy i dni, więc można ręcznie skorygować do 24 pełnych m-cy.
frau pisze:Miesiące są różne, jedne trwają 30 dni, inne 31, jest nawet 28 dni.
Nieważne. Art. 10 ust. 3 "Dodatek przysługujący za niepełne miesiące kalendarzowe wypłaca się w wysokości 1/30 dodatku miesięcznego za każdy dzień." - znaczy u nas każdy ma 30. A w drugą stronę patrząc, należy się po prostu 24 x 400 zeta. Jak komuś za dwuletni wychowawczy zamiast 9600 wypłaciliście 9613,40 to jest źle.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 lis 2014, 22:38

U nas kiedyś był poruszany ten temat. Nie pamiętam już skąd były te wątpliwości ale koniec końców przyznajemy o ten dzień krócej tj np. od 15.08.2012 do 14.08.2014. Robimy tek od początku i jeszcze nikt nam nie zarzucił ze to źle....
kajka...

Napisano: 27 lis 2014, 9:00

Ja też płacę max. 24*400 czyli nie wiecej niż 9600 zł teraz tego program pilnuje a wczesniej było , że wypłacalo o jeden dzień wiecej.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 27 lis 2014, 12:01

To ładne kwiatki! Ale ja tego sama nie wymyśliłam, gdzieś takie coś musiałam widzieć... Jakiś wyrok sądu, albo coś dotyczący przeliczeń zasiłków, chyba wobec ZUS.... Tylko to było dawno i nic nie pamiętam, a jak szukać w necie też nie wiem:(
frau

Napisano: 27 lis 2014, 12:03

Nawet jak był wyrok sądu to dotyczył konkretnej sprawy innego organu, świadczenia itd. Wyrok nie jest źródłem prawa powszechnego, więc nie powinniście tego stosować u siebie. Nawet jakbyście mieli wyrok sądu po odwołaniu Pani Kowalskiej nakazujący przyznać 24m-ce i jeden dzień, to w przypadku wniosku innej Pani nie możecie tego zastosować.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x