czy taki macierzyński to uzysk? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]

Napisano: 07 wrz 2015, 13:05

dziewczyna była na wychowawczym ale przerwała go ponieważ urodziła dziecko i od dnia porodu jest na urlopie macierzyńskim w trakcie tego samego zatrudnienia.. czy traktować to jako uzysk dochodu po zakończeniu urlopu wychowawczego??? czy tylko macierzyński po utracie zatrudnienia bierzemy jako uzysk????
Gość

Napisano: 07 wrz 2015, 13:16

nie, tylko po utracie zatrudnienia
bogusik

Napisano: 07 wrz 2015, 13:17

zależy. Jeżeli urlop wychowawczy został zakończony to jest uzysk.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 wrz 2015, 13:31

bogusik.... po zakończeniu urlopu wych. każdy dochód nie ważne z jakiego tytułu i żródła ( wynagrodzenie, zasiłek chorobowy, zasiłek macierzyński od pracodawcy, z ZUS )jest uzyskaniem dochodu
~o~

Napisano: 07 wrz 2015, 13:34

gość pisze, że przerwała a nie zakończyła, więc myślę, że nie robimy uzysku w takim przypadku,
ale mogę się mylić
bogusik

Napisano: 07 wrz 2015, 15:04

czy ktoś jeszcze się wypowie bo jak na razie są dwa stanowiska w tej sprawie....
Gość

Napisano: 07 wrz 2015, 16:20

Wg mnie utrata jest zakonczenie urlopu wychowawczego art.3 ust 24 lit a, uzyskaniem nie jest macierzynski bo ta pani jest ciagle w stosunku pracy art. 3 ust. 24 lit h. Ale to tylko moja interpretacja ustawy
Gopsnn

Napisano: 07 wrz 2015, 16:22

Sory z tym wychowawczym chodzilo mi o uzysk :)
Gopsnn

Napisano: 08 wrz 2015, 8:57

czyli doliczać ten macierzyński czy nie?? jak myślicie????
Gość

Napisano: 08 wrz 2015, 9:11

najpierw musisz ustalic czy zakonczyla urlop wychowawczy...bo to ze teraz dostaje zasilek macierzynski na kolejne dziecko wcale nie znaczy,ze pzrerwala wczesniej przyznany urlop wychowawczy na poprzednie dziecko...jesli urodzila kolejne dziecko w trakcie udzielonego urlopu wych. na poprzednie - to dalej jest na wychowawczym i w tym czasie otrzymuje zasilek macierzynski - i wtedy nie ma mowy o uzyskaniu dochodu (przynajmniej do czasu kiedy minie ostatni dzien udzielonego urlopu wychowawczego)... gdyby jednak przerwala wychowawczy... na przyklad jeszcze jak byla w ciazy - zeby dostac zasilek chorobowy na przyklad (moze za zgoda pracodawcy wczesniej zakonczyc wychowawczy) to wtedy bedzie maiala dochod uzyskany z tytulu zakonczenia urlopu wych i ten zasilek chorobowy(mimo ze nie po uytracie zatrudnienia) bylby uzyskiem...tak samo z zasilekim macierzynskim - bedzie uzyskiem ale tylko w sytuacji kiedy zakonczy sie urlop wychowawczy - to znaczy nastapi taka sytuacja ze kobieta zwroci sie do pracodawcy o wczesniejsze zakonczego go albo minie czas na jaki zostal udzielony
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 5    [ Posty: 44 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x