czy technicznie decyzja zmieniająca moze taka być? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 21 kwie 2016, 11:58

zmieniam dec. na ZR bo doliczyłam swiadczenie rodzicielskie i jest przekroczenie. Czy wystarczy ze w orzeczeniu napiszę ze orzekam o zmianie decyzji w części dot. wysokosci przyznanych swiadczeń rodzinnych- "Na podstawie art. 5 ust 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych, w związku z przekroczeniem kryterium dochodowego uprawniającego do zasiłku rodzinnego wynoszącego 674,00 zł na osobę w rodzinie, zgodnie z art. 5 ust 3a ustalam do wypłaty, łączną kwotę zasiłku rodzinnego i dodatków do zasiłków rodzinnego, o których mowa w decyzji, w łącznej wysokości 33,71 zł miesięcznie w okresie 2016-04-01 do 2016-10-31 (tj. zgodnie z art. 5 ust. 3a ww. ustawy, w wysokości różnicy pomiędzy łączną kwotą przysługujących zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa ww. art. 5 ust. 3, a kwotą o którą przekroczony został dochód rodziny)"

w uzasadnieniu napisałabym ze przyznano zr w wysokości podstawowej wi wymienie zasiłki i dodatki czyli 118,89,100 zł i pózniej przedstawie wyliczenia.

Moze to tak wygladać?
julka@@

Napisano: 21 kwie 2016, 12:03

niedawno robiłem i wyglądało tak :D
1. Zmieniam decyzję Prezydenta Miasta XXX nr DŚR.XXXXXX z dnia XXXXX , w następujący sposób:

Na podstawie art. 5 ust 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych, w związku z przekroczeniem kryterium dochodowego uprawniającego do zasiłku rodzinnego wynoszącego 674,00 zł na osobę w rodzinie, zgodnie z art. 5 ust 3a ustalam do wypłaty, łączną kwotę zasiłku rodzinnego i dodatków do zasiłków rodzinnego, o których mowa w zmienianej decyzji, w łącznej wysokości 60,88 zł miesięcznie w okresie 2016-03-01 do 2016-10-31 (tj. zgodnie z art. 5 ust. 3a ww. ustawy, w wysokości różnicy pomiędzy łączną kwotą przysługujących zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa ww. art. 5 ust. 3, a kwotą o którą przekroczony został dochód rodziny).

2. Pozostałe ustalenia zmienianej decyzji pozostawiam bez zmian.

3. Decyzji niniejszej nadaję rygor natychmiastowej wykonalności ze względu na ważny interes społeczny
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 21 kwie 2016, 12:29

Tom. pisze:niedawno robiłem i wyglądało tak :D
1. Zmieniam decyzję Prezydenta Miasta XXX nr DŚR.XXXXXX z dnia XXXXX , w następujący sposób:

Na podstawie art. 5 ust 3 ustawy o świadczeniach rodzinnych, w związku z przekroczeniem kryterium dochodowego uprawniającego do zasiłku rodzinnego wynoszącego 674,00 zł na osobę w rodzinie, zgodnie z art. 5 ust 3a ustalam do wypłaty, łączną kwotę zasiłku rodzinnego i dodatków do zasiłków rodzinnego, o których mowa w zmienianej decyzji, w łącznej wysokości 60,88 zł miesięcznie w okresie 2016-03-01 do 2016-10-31 (tj. zgodnie z art. 5 ust. 3a ww. ustawy, w wysokości różnicy pomiędzy łączną kwotą przysługujących zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, o której mowa ww. art. 5 ust. 3, a kwotą o którą przekroczony został dochód rodziny).

2. Pozostałe ustalenia zmienianej decyzji pozostawiam bez zmian.

3. Decyzji niniejszej nadaję rygor natychmiastowej wykonalności ze względu na ważny interes społeczny
Bez wyliczeń? Tylko tak krótko? no i u mnie rygor natychmiastowej nie przejdzie, kobieta bedzie sie odwoływac na bank.
julka@@

Napisano: 21 kwie 2016, 12:40

wyliczenia są w uzasadnieniu
i co ma rygor do odwołania? przecież od decyzji natychmiast wykonalnych czy to na podstawie 108 czy 130§4 kpa można się normalnie odwoływać. A wykonalność w tym przypadku służy tylko uniknięciu nienależnej wypłaty.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 21 kwie 2016, 13:37

Tom. pisze:wyliczenia są w uzasadnieniu
i co ma rygor do odwołania? przecież od decyzji natychmiast wykonalnych czy to na podstawie 108 czy 130§4 kpa można się normalnie odwoływać. A wykonalność w tym przypadku służy tylko uniknięciu nienależnej wypłaty.
Ale jak wydam rygor natychmiastowej wykonalności to powninnam jej wypłacic te 33 zł w kwietniu a ona przeciez moze mi sie po wypłacie odwołac bo z 437 zł dostac 33 zł moze byc dla niej szokiem :) i moge miec problem.
julka@@

Napisano: 21 kwie 2016, 13:47

jaki problem? jak SKO uwali to dopłacisz różnicę
przecież jak nie nadasz natychmiastowej wykonalności decyzji zmieniającej to musisz wypłacić całość bo tak wynika z obowiązującej obecnie pierwotnej decyzji... a to dopiero może być problem, bo NP w takiej sytuacji być nie może, bo organ już wie, że się 437 nie należy ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 21 kwie 2016, 14:15

Tom. pisze:jaki problem? jak SKO uwali to dopłacisz różnicę
przecież jak nie nadasz natychmiastowej wykonalności decyzji zmieniającej to musisz wypłacić całość bo tak wynika z obowiązującej obecnie pierwotnej decyzji... a to dopiero może być problem, bo NP w takiej sytuacji być nie może, bo organ już wie, że się 437 nie należy ;)
o cholera.... to ja to zle zrozumiałam....myslałam ze skoro czekam na uprawomocnienie tej decyzji zminiającej na 33 zł to ta pierwotna na 437 zł nie jest brana pod uwagę już....o matko.... to wypłace z art. 108. A powiedz mi co jesli decyja od razu jes z za z? Tez rygor natychmiastowej wykonalności z art. 108 i wypłacic czy czekac z wypłata na uprawomocnienie?
julka@@

Napisano: 21 kwie 2016, 14:32

my wszystkim decyzjom pierwotnym, w których jest cokolwiek przyznane dajemy albo 108 (jak jest przyznanie z odmową albo zł za zł) albo 130 § 4 (przyznanie w całosci zgodne z wnioskiem). Nie trzeba wtedy szukać zwrotek, sprawdzać kiedy doręczone, czy minęło 14 dni od doręczenia itp. i kombinować z wypłatami. Decyzja w komputerze to niech się wciąga na listy z automatu przy najbliższej okazji ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 21 kwie 2016, 14:48

Tom. pisze:my wszystkim decyzjom pierwotnym, w których jest cokolwiek przyznane dajemy albo 108 (jak jest przyznanie z odmową albo zł za zł) albo 130 § 4 (przyznanie w całosci zgodne z wnioskiem). Nie trzeba wtedy szukać zwrotek, sprawdzać kiedy doręczone, czy minęło 14 dni od doręczenia itp. i kombinować z wypłatami. Decyzja w komputerze to niech się wciąga na listy z automatu przy najbliższej okazji ;)
Ja wszystki przyznajacym daje własnie 130 § 4 a jak była z za z to czekałam na uprawomocnienie i wypłacałam przy najbliższej wypłacie zasiłków rozinnych, miałam 2 taka decyzje. No nic, teraz bedzie na topie art. 108 :)
julka@@

Napisano: 21 kwie 2016, 20:46

Tom - od pierwszego kwietnia wszystkie decyzje przyznajace swiadczenia rodzinne sa natychmiast wykonalne, po co jeszcze raz nadawac im rygor z kpa skoro jest to juz ustalone w naszej ustawie ? :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x