Czy ten dodatek to też dochód - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 06 lis 2013, 11:52

Czy dodatek do świadczenia pielęgnacyjnego (200 zł.- pobiera matka) wlicza się do dochodu wychowanki kontynuującej naukę, prowadzącej wspólne gospodarstwo domowe?
~ja

Napisano: 06 lis 2013, 14:10

przepraszam chodziło mi o dodatek z tytułu kształcenia i rehabilitacji
~ja

Napisano: 06 lis 2013, 14:14

albo chociaż może podpowiedzcie gdzie mogę znaleźć inf. o tym czego nie wlicza się do dochodu (chodzi o te dodatki). Dzięki z góry.
~ja

Napisano: 06 lis 2013, 14:39

Rozumiem, że to wychowanka na starych zasadach (czyli wg ustawy o pomocy społecznej), więc odeślę Cię do tej ustawy do zapisu gdzie jest definicja dochodu i co stanowi dochód osoby/rodziny a czego nie wlicza się do dochodu (art. 8 ust. 3 i ust. 4 ustawy o pomocy społecznej).

~Kasia2

Napisano: 06 lis 2013, 14:49

dzięki Kasiu2, już drugi raz mogłam na Ciebie liczyć. Trochę się plątam jeszcze w tych przepisach, ponieważ od niedawna to moja działka.
~ja

Napisano: 06 lis 2013, 15:03

Kurcze sorry ale mam wątpliwości, dodatek z tyt. kształcenia i rehabilitacji oraz dodatek na dojazd do szkoły nie jest jednorazowym pieniężnym świadczeniem socjalnym więc będzie wliczać się do dochodu?. A koleżanka twierdzi, że wszystkie dodatki do zasiłku rodzinnego zw. z kształceniem nie wlicza się. I już nie wiem.
~ja

Napisano: 07 lis 2013, 11:06

Czy ktoś potwierdzi moje wątpliwości?
~ja

Napisano: 07 lis 2013, 13:18

Jeśli to są comiesięczne wpływy i nie są wymienione wśród dochodów, które się nie wliczają to dla mnie jest to jak najbardziej dochód rodziny.

Wychowanka zawsze może zresztą zacząć prowadzić samodzielne gospodarstwo domowe....

Pamiętaj też, że jeśli wychowanka kiedyś kryterium przekroczy to po prostu odmawiasz z ustawy o pomocy społecznej i przyznajesz na podstawie ustawy o pieczy.

~Kasia2

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x