rozliczanie pobytu dziecka w pieczy zastępczej z gminami - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 lis 2013, 11:21

Witam serdecznie, chciałam zapytać na jakiej podstawie rozliczacie pobyt dziecka w pieczy zastępczej, które po raz pierwszy jest umieszczane w pieczy (lub ponownie umieszczone po przerwie).
Czy robicie to na podstawie porozumień zawartych pomiędzy powiatem a poszczególną gminą, czy też na podstawie not obciążeniowych, czy też macie jakiś inny sposób? (art. 191 ust. 9 ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej)
Czy także rozliczacie z gminą odpłatność za pobyt uzyskaną od opiekunów i rodziców biologicznych proporcjonalnie? (art. 195 ust. 1 ww. ustawy) Jeśli tak to w jaki sposób?
U nas kontrola RIO wykazała, że na podstawie not nie powinno się to odbywać, wobec czego zastanawiamy się nad kwestią zawierania porozumień tak jak z powiatami. Martwi mnie jednak fakt, że porozumienia rozlicza się na podstawie dotacji, a obciążenie gminy to jest wydaje mi się dochód nasz a ich wydatek, nie zaś specyficzna dotacja.
Jakie macie zdanie?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
~Joanna

Napisano: 07 lis 2013, 18:38

My też na podstawie not, kontroli nie mieliśmy. Zresztą na wszelkich szkoleniach też prowadzący twierdzili że nie ma podstaw do zawierania porozumień więc rozliczenia raczej na podstawie not. No ale RIO może mieć w tej sprawie swoją interpretację :(
~grazka

Napisano: 07 lis 2013, 23:05

Joanno nie ma podstaw do zawarcia porozumień ani umów itp. NIE MA DELEGACJI USTAWOWEJ. A RIO wasze niech się skontaktuje z RIO OLSZTYN (nie jestem pewien) które upubliczniło jako obowiązującą wykładnię że rozliczamy notami. A tak na marginesie skoro tacy mądrzy to niech dadzą podstawę prawną a właściwie skoro zakwestionowali to mają obowiązek podać ta informację ale to Polska właśnie co RIO to madrzejsze
~janek

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x