czy to bład w decyzji ZUS ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 04 lut 2015, 12:18

witam sąsiadka szukała porady

mowi ze ma orzeczenie ( widziałam na własne oczy ) o calkowietj niezdolnosci do pracy na stałe.
ma lat 70
i ZUS wydał decyzje o przyznaniu dodatku pielegnacyjnego

czy to mozliwe >

myslałam ze dodatek przysługuje osobie z urzedu po 75 roku zycia i na wniosek gdy jest całkowicie niezdolna do pracy oraz do samodzielnej egzystencji
myslałam ze zapis ten stwierdza jednoczesnie posiadania tych dwóch wskazan ? a nie odrebnie
czy ZUS mógl sie poprostu pomylic
Edyta.1978

Napisano: 04 lut 2015, 12:21

a dodam ze Pani ma emeryture moze to ma jakis wpływ?
Edyta.1978

Napisano: 04 lut 2015, 12:31

być może ze któryś z pracowników ZUS pomyłkowo przyznał dodatek pielęgnacyjne tez miałam taką klienke co ZUS wypłacał dodatek pielęgnacyjny na całkowitą niezdolnośc do pracy dopiero po 7 lub 8 latach sie połapali że nie powinni wypłacać
carina

Napisano: 04 lut 2015, 13:17

a moze Pani miałam potem jeszcze jakies orzeczenie kolejne ?
takie strasze osoby nie do konca czasami same orientuja sie w swoich sprawach
jasia @@@@

Napisano: 04 lut 2015, 14:12

helo ktoś coś jeszcze podpowie ?
Edyta.1978

Napisano: 04 lut 2015, 18:40

hhh raczej niemozliwe jest posiadanie prawa do dodatku piele. nie majac w tym wieku orzeczenia o cłakowitej niezdolnosci do pracy oraz niezdolnosci do samodzielnej egzyst,( dwa warunki jednoczesnie )
mozliwe ze odwoływała sie od decyzji i Sad przyznał jej taki dodatek wskazujac ze niezdolnosc do samodzielenj egz, wystepuje
eryka mopss

Napisano: 04 lut 2015, 21:46

możliwe po 65 roku zycia jest to jednoznaczne z pierwszą grupą wiadomo ze kobieta w wieku emerytalnym nie jest zdolna do pracy dobrze wydana decyzja i przyznany dodatek zus sie nie myli
Gość

Napisano: 04 lut 2015, 22:48

nie ma innej opcji, dodatek pielęgnacyjny jest przyznawany osobom uznanym za całkowicie niezdolne do pracy i samodzielnej egzystencji (oba warunki muszą wystąpić jednocześnie), więc albo jest pomyłka w treści decyzji dot. drugiego członu orzeczenia albo dodatek jest wypłacany nie słusznie, ;)
Kati@

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x