dwa SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 04 lut 2015, 13:01

małżeństwo złożyło mi wnioski na SZO (mąż na swoją matkę i żona na swoją matkę )wszystko ok - tylko nie mogę znaleźć art. :o gdzie nie można było mieć dwóch świadczeń może się mylę ???
podpowiecie? dzięki :)
dsr

Napisano: 04 lut 2015, 13:50

Art. 16a.
8. Specjalny zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli:
4) członek rodziny osoby sprawującej opiekę ma ustalone prawo do dodatku do zasiłku rodzinnego, o którym mowa w art. 10, specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;
Kati@

Napisano: 04 lut 2015, 14:12

hmmm jest niby wyrok TK z 18 listopada 2014 ( sygn akt SK 7/11) i mam opinię Ministerstwa w tej sprawie ale sama nie wiem co bym zrobiła. Na dzisiaj nie mam takiej sytuacji.
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Napisano: 04 lut 2015, 14:27

wyrok dotyczy śp art. 17 ust. 5 pkt 4
Kati@

Napisano: 04 lut 2015, 14:43

owszem, ale opinia Ministerstwa cyt fragment : Niezależnie od faktu, że Trybunał Konstytucyjny, w powyższym wyroku, rozstrzygał o konstytucyjności ww przepisu dotyczącego prawa do świadczenia pielęgnacyjnego, w brzmieniu obowiązującym do 13 października 2011r. i bezpośrednim skutku tego wyroku wynikającym z art. 145a Kpa, to w opinii Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej istota powyższego wyroku, zwłaszcza w swietle jego ustnego uzasadnienia przedstawionego na rozpraiwe w dniu 18 listopada br. wydaje się sprowadzać do generalnego stwierdzenia, ze niesgodne z Konstytucją jest ograniczenie opiekunowi osoby niepełnosprawnej prawa do swiadczenia z tytułu braku aktywności zawodowej spowodowanego koniecznością sprawowania opieki nad niepełnosprawnym członkiem rodziny z tego względu, ze inna osoba w rodzinie otrzymuje już inne świadczenie związane z opieką nad inną osobą niepełnosprawną/niesamodzielną - dotyczy to zarówno otrzymywania przez inną osobę w rodzinie świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego, dodatku z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego jak i zasiłku dla opiekuna.
W związku z powyższym, w opinii MPiPS, skutkiem powyższego rozstrzygniecia TK, zwłaszcza biorąc pod uwagę wykładnię prokonstytucyjną, jest stworzenie możliwości przyznania świadczń związanych z opieką nad osobą niepełnosprawną również w chwili obecnej - dotyczy to swiadczenia pielęgnacyjnego jak i analogicznie do świadczenia pielegnacyjnego świadczenia opiekuńczego, którym jest specjalny zasiłek opiekuńczy oraz zasiłku dla opiekuna przewidzianego w ustawie....
W konsekwencji, od 18 listopada 2014r. tj. od dnia wydania przez Trybunał Konstytucyjny ww wyroku, wątpliwa pod względem konstytucyjnym, jest zasadnosć stosowania w całym jego brzmieniu art. 17 ust. 5 pkt.4 dotyczącego świadczenia pielegnacyjnego ( także w odniesieniu do zasiłku dla opiekuna, co równiez dotyczy brzmienia art. 17 ust. 5 pkt.4 ustawy o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu na dzień 31 grudnia 2012r. ) oraz analogicznego zapisu art. 16a ust.8 pkt.4 dotyczącego prawa do specjalnego zasiłku opiekuńczego "
..... mam szczęście, jestem człowiekiem......
Sipera
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 15 kwie 2014, 8:47
Zajmuję się: ŚR, SW, DS, Za życiem, czyste powietrze, DM i DE, i wszystko co się z tym wiąże włącznie z wydawaniem decyzji, sporządzaniem list wypłat i sprawozdań

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x