CZY TO JEST UZYSK?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Zajmuję się: ŚW/Stypendia
Kontakt:

Re: CZY TO JEST UZYSK?

Post autor: oko12 »

Gość pisze:Jakie bzdety- przecież na świadectwie nie mogą napisać , że był zatrudniony od czasu umowy zlecenia!
To dlaczego na zaświadczeniu z umowy zlecenia piszą że był zatrudniony od 01.01.2016 do 31.10.2016 a umowy były miesięczne?
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Kontakt:

Elmer pisze:" na świadectwie pracy będzie że pracował od momentu umowy zlecenia i że nie było przerwy."
w życie tak nie będzie miał

"dla mnie umowa zlecenie jest takim samych zatrudnieniem jak pozostałe umowy"
nie jest. Umowa zlecenie to umowa cywilno-prawna. Umowa o pracę nie jest taką umową.
Elmer to dlaczego w def. zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej jest umowa zlecenie. W uzyskanych dochodach mamy wymienione uzyskanie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej. I nigdzie nie jest napisane o okresach zatrudnienia.
Po za tym Mamy stosować się do ustawy o pomocy państwa... i KPA a nie ustawy Prawo cywilne.
Ja wiem że Ty i dużo innych tak robicie, wiem że zdania są podzielone, ale tak jak napisałam zrobi jak uważa. Ja też mam mętlik w głowie, ale robię tak jak robiłam dotychczas. Powinno to być bardziej sprecyzowane. A tak każdy inaczej to interpretuje.
rysia

Post autor: rysia »

oko12 pisze:
Gość pisze:Jakie bzdety- przecież na świadectwie nie mogą napisać , że był zatrudniony od czasu umowy zlecenia!
To dlaczego na zaświadczeniu z umowy zlecenia piszą że był zatrudniony od 01.01.2016 do 31.10.2016 a umowy były miesięczne?
przecież zaświadczenie o okresie zatrudnienia to nie to samo co świadectwo pracy
Gość

Post autor: Gość »

rysia pisze:
oko12 pisze:
To jest inna sytuacja. Takie zaświadczenie jest prawidłowe, gdyż uwzględnia okres zatrudnienia na podstawie danego typu umowy, t.j. zlecenia.
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Kontakt:

No tak ale umowy też były miesięczne, i w takim wypadku byście nie brali.
Ale w sytuacji, kiedy macie zaświadczenie to liczycie.
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

Jedni by brali, inni nie.
Awatar użytkownika
oko12
Referent
Kontakt:

Mam nadzieję, że w końcu kiedyś to ujednolicą.
Bo ciężko się pracuje. Pełno znaków zapytania.
rabarbar

Post autor: rabarbar »

Jestem świeżo po szkoleniu, na którym z uporem maniaka powtarzali że z umów-zleceń choćby były miesięczne przez rok podpisywane bez dnia przerwy z tym samym pracodawcą nie robi się ciągłości. Każdą taką umowę traktuje się jako odrębną- czyli z każdej uzysk i utrata oddzielnie
Awatar użytkownika
6i9
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: 6i9 »

rabarbar pisze:Jestem świeżo po szkoleniu, na którym z uporem maniaka powtarzali że z umów-zleceń choćby były miesięczne przez rok podpisywane bez dnia przerwy z tym samym pracodawcą nie robi się ciągłości. Każdą taką umowę traktuje się jako odrębną- czyli z każdej uzysk i utrata oddzielnie
z każdej uzysk :shock: a jaki jest drugi m-c w umowie zawartej na jeden m-c???
rabarbar

Post autor: rabarbar »

No oczywiste jest że uzysk z każdej umowy, która jest podpisana na co najmniej 3 miesiące. Ostatnie zdanie nie tyczyło się że uzysk z każdej miesięcznej umowy (skrót myślowy).
ODPOWIEDZ