Witam,
Chciałam uzyskać jakąś informację na temat współpracy AR z rodziną, gdy najmłodsze z dzieci osiągnie pełnoletność. Czy dalej można z taką rodziną współpracować, czy należy zakończyć współpracę?
Proszę o pomoc!!
Dziękuję serdecznie za informację. A czy jest może jakaś podstawa prawna do tego? chodzi mi o to, żeby dobrze uargumentować i przeprowadzić zakończenie pracy z rodziną na podstawie braku małoletnich dzieci w rodzinie.xxevi.13 pisze:Wczoraj byłam na szkoleniu....
Asystent Rodziny kończy pracę, gdy nastąpi najmłodsze dziecko osiąga pełnoletność. gdy rodzina wymaga pracy nadal, zajmuje się nimi pracownik socjalny.
Dobrze, zgadam się z tym wszystkim, bo jak najbardziej dziecko, które skończy 18 lat, może również odmówić współpracy z AR, ponieważ w świetle prawa jest dorosłe i samo o osbie decyduje. U mnie problem wygląda tak, że staram się gdzieś znaleźć jakąś konkretną podstawę prawną do tego, aby móc zamknąć współpracę z daną rodziną. Oni nie chcą zrezygnować sami, więc kończąc pracę z rodziną warto byłoby napisać jakąś notatkę, w której zawarty byłby konkretny argument. Szukałam w ustawie, w komentarzach do ustawy jakiegoś punktu zaczepienia, lecz wszędzie jest napisanie ogólnie "rodzina z dziećmi", a nie ma nigdzie, że rodzina z dziećmi w wieku do 18 roku życia.ggoniaka pisze:Nas obowiązuje Ustawa o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, a ona dotyczy rodzin z dziećmi do 18 r.ż. Naszym głównym celem jest wspieranie rodzin w podnoszeniu umiejętności opiekuńczo- wychowawczych,a nie pośrednich np. prowadzenia gospodarstwa domowego. Tak więc gdy dziecko kończy 18 lat a nadal są obniżone umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego, to zajmuje się tą rodziną pracownik socjalny.