CZY TRZEBA ZŁOŻYĆ NOWY WNIOSEK NA KOMISJĘ!!!
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
- Kontakt:
CZY TRZEBA ZŁOŻYĆ NOWY WNIOSEK NA KOMISJĘ!!!
Witam, mam pytanie czy osoby którym zakończyło się orzeczenie po 08.03.3020r. muszą koniecznie złożyć wniosek na komisję? mam Pania która nie będzie już składać ale z uwagi na to iż ma przedłużone to będę jej dalej płacić na okres do 60 dnia....
Co robić w takiej sytuacji?
Co robić w takiej sytuacji?
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczeniami z funduszu alimentacyjnego
- Kontakt:
Re: CZY TRZEBA ZŁOŻYĆ NOWY WNIOSEK NA KOMISJĘ!!!
czyli chcesz przyznać tylko do początku maja??
-
- Referent
- Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny
- Kontakt:
mam podobną sytuację co gopsik. Orzeczenie skończyło się w kwietniu. Orzeczenie z Powiatowego Zespołu. Nie złożyła wniosku i nie wie czy złoży. A ja waham się czy przedłużyć do 60 dni od dnia odwołania epidemii. W wytycznych nie widzę warunku, że przedłużać można tylko osobom, które złożyły wniosek na komisję(jak w przypadku ZUS, KRUS). chyba przyznam. Ale może ktoś się jeszcze wypowie
-
- Referent
- Kontakt:
60 di od dnia odwołania pandemii... czyli do kiedy?
-
- Referent
- Kontakt:
ja chyba bym nie przedłużała w Twojej sytuacji, ja obecnie mam Panią która nie otrzymała 7 punktu :/ dobrze, że św. z powodu covida przedłużyłam tylko do daty wydania nowego orzeczenia- tego bez punktu 7. Wielu z Was nie ma orzeczenia czyli też tej daty wydania i co wtedy... ??
-
- Stażysta
- Kontakt:
Już przedłużyłam decyzje. A jeśli chodzi o nowe wnioski na komisję to dzwoniłam do powiatowego zespołu ds. orzekania i Pani mnie poinformowała że osoby nie muszą składać wniosków bo i tak będą niekompletne a mamy przecież jasne przepisy w tym zakresie i powinniśmy przedłużać. I nie wiem czy dobrze zrobiłam...
Przypomnę Pani, której przedłużyłam decyzję chyba nie będzie składać a jak złoży to raczej nie dostanie znacznego. i faktycznie będzie gro ludzi którzy dostaną kasę za fri...
Przypomnę Pani, której przedłużyłam decyzję chyba nie będzie składać a jak złoży to raczej nie dostanie znacznego. i faktycznie będzie gro ludzi którzy dostaną kasę za fri...
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
No to jak to w końcu jest? Ci z orzeczeniem, które skończyło się po 8.03, a którzy nie złożyli, ani (jak ustalono) nie będę składać wniosków o kolejne orzeczenie, dostają z urzędu świadczenia związane z niepełnosprawnością na ten art. 15h ust. 1 pkt 2, czy nie dostają?? 

-
- VIP
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
Nie rozumiem Waszych wątpliwości....
Wszystkie orzeczenie uległy przedłużeniu z mocy prawa.
Więc wszystkim przedłużamy prawo do zasiłku piel.
Warunek złożenia wniosku w orzecznictwie miały t.y.l.k.o osoby którym orzeczenie skończyło się pomiędzy 9.12.2019r. a 8.03.2020r.
Pozostałych to nie dotyczy.
Wszystkie orzeczenie uległy przedłużeniu z mocy prawa.
Więc wszystkim przedłużamy prawo do zasiłku piel.
Warunek złożenia wniosku w orzecznictwie miały t.y.l.k.o osoby którym orzeczenie skończyło się pomiędzy 9.12.2019r. a 8.03.2020r.
Pozostałych to nie dotyczy.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Naprawdę nie rozumiesz? Wydawałoby się literalne zapisy ustaw są tak wywracane, choćby w systemie odwoławczym, że wątpliwości, to rzecz jak najbardziej naturalna w naszej pracy

-
- Stażysta
- Kontakt:
Ja widzę tu zasadniczą różnicę w art. 15 h tj. w ust. 1 jest napisane że orzeczenie zachowuje ważność pod warunkiem złożenia w określonym terminie kolejnego wniosku na komisję a w ust. 2 tego ważnego zapisu nie ma.
Pani z powiatowego zespołu ds. orzekania powiedziała także że jak odwołają stan epidemi to wtedy będą mogli składać kolejne wnioski jeśli będą chcieli. I nigdzie w interpretacji ministerstwa nie doszukałam się, że wtedy będziemy musieli weryfikować kto złożył a kto nie. Jednym osobom decyzja zmieniająca się zakończy po tych 60 dniach od dnia zakończenia epidemii i finito a inni złożą nowe wnioski na komisje w ciągu tych 60 dni i przyjdą z nowymi orzeczeniami.
Pani z powiatowego zespołu ds. orzekania powiedziała także że jak odwołają stan epidemi to wtedy będą mogli składać kolejne wnioski jeśli będą chcieli. I nigdzie w interpretacji ministerstwa nie doszukałam się, że wtedy będziemy musieli weryfikować kto złożył a kto nie. Jednym osobom decyzja zmieniająca się zakończy po tych 60 dniach od dnia zakończenia epidemii i finito a inni złożą nowe wnioski na komisje w ciągu tych 60 dni i przyjdą z nowymi orzeczeniami.
Oprócz CZY TRZEBA ZŁOŻYĆ NOWY WNIOSEK NA KOMISJĘ!!! - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Świadczenie rodzicielskie dla nieletniej
Umowa zlecenie i umowa o pracę
świadczenie pielegnacyjne pomoc
przedłużenie ZP sygnity a covid
Zasiłek rodzinny skład rodziny
przedłużenie ZP technicznie Sygnity
art. 15 zzs - uchylony, można wydawać decyzje odmowne itd.
świadczenie pielęgnacyjne zasiłek
uchylenie art. 15zzs
Orzeczenie z KRUS
Orzeczenie z KRUS
przedawnienie TW
Becikowe- zamknięcie działalności
orzeczenie ZUS - niezdolność do egzystencji
szkolenie on-line B. Mazurkiewicz
przedłużanie świadczeń rodzinnych COVID-19