CZY TRZEBA ZŁOŻYĆ NOWY WNIOSEK NA KOMISJĘ!!!

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
gopsik*
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/ŚR/FA
Kontakt:

CZY TRZEBA ZŁOŻYĆ NOWY WNIOSEK NA KOMISJĘ!!!

Post autor: gopsik* »

Witam, mam pytanie czy osoby którym zakończyło się orzeczenie po 08.03.3020r. muszą koniecznie złożyć wniosek na komisję? mam Pania która nie będzie już składać ale z uwagi na to iż ma przedłużone to będę jej dalej płacić na okres do 60 dnia....

Co robić w takiej sytuacji?
mazowieckiopsik
Referent
Zajmuję się: świadczeniami z funduszu alimentacyjnego
Kontakt:

Re: CZY TRZEBA ZŁOŻYĆ NOWY WNIOSEK NA KOMISJĘ!!!

Post autor: mazowieckiopsik »

czyli chcesz przyznać tylko do początku maja??
Edyttta
Referent
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Post autor: Edyttta »

mam podobną sytuację co gopsik. Orzeczenie skończyło się w kwietniu. Orzeczenie z Powiatowego Zespołu. Nie złożyła wniosku i nie wie czy złoży. A ja waham się czy przedłużyć do 60 dni od dnia odwołania epidemii. W wytycznych nie widzę warunku, że przedłużać można tylko osobom, które złożyły wniosek na komisję(jak w przypadku ZUS, KRUS). chyba przyznam. Ale może ktoś się jeszcze wypowie
mazowieckiopsik
Referent
Kontakt:

60 di od dnia odwołania pandemii... czyli do kiedy?
mazowieckiopsik
Referent
Kontakt:

ja chyba bym nie przedłużała w Twojej sytuacji, ja obecnie mam Panią która nie otrzymała 7 punktu :/ dobrze, że św. z powodu covida przedłużyłam tylko do daty wydania nowego orzeczenia- tego bez punktu 7. Wielu z Was nie ma orzeczenia czyli też tej daty wydania i co wtedy... ??
gopsik*
Stażysta
Kontakt:

Już przedłużyłam decyzje. A jeśli chodzi o nowe wnioski na komisję to dzwoniłam do powiatowego zespołu ds. orzekania i Pani mnie poinformowała że osoby nie muszą składać wniosków bo i tak będą niekompletne a mamy przecież jasne przepisy w tym zakresie i powinniśmy przedłużać. I nie wiem czy dobrze zrobiłam...

Przypomnę Pani, której przedłużyłam decyzję chyba nie będzie składać a jak złoży to raczej nie dostanie znacznego. i faktycznie będzie gro ludzi którzy dostaną kasę za fri...
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Bazyl »

No to jak to w końcu jest? Ci z orzeczeniem, które skończyło się po 8.03, a którzy nie złożyli, ani (jak ustalono) nie będę składać wniosków o kolejne orzeczenie, dostają z urzędu świadczenia związane z niepełnosprawnością na ten art. 15h ust. 1 pkt 2, czy nie dostają?? :)
~o~
VIP
Zajmuję się: ŚR
Kontakt:

Post autor: ~o~ »

Nie rozumiem Waszych wątpliwości....
Wszystkie orzeczenie uległy przedłużeniu z mocy prawa.
Więc wszystkim przedłużamy prawo do zasiłku piel.
Warunek złożenia wniosku w orzecznictwie miały t.y.l.k.o osoby którym orzeczenie skończyło się pomiędzy 9.12.2019r. a 8.03.2020r.
Pozostałych to nie dotyczy.
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Bazyl »

~o~ pisze: 25 maja 2020, 7:53 Nie rozumiem Waszych wątpliwości....
Naprawdę nie rozumiesz? Wydawałoby się literalne zapisy ustaw są tak wywracane, choćby w systemie odwoławczym, że wątpliwości, to rzecz jak najbardziej naturalna w naszej pracy :)
gopsik*
Stażysta
Kontakt:

Ja widzę tu zasadniczą różnicę w art. 15 h tj. w ust. 1 jest napisane że orzeczenie zachowuje ważność pod warunkiem złożenia w określonym terminie kolejnego wniosku na komisję a w ust. 2 tego ważnego zapisu nie ma.
Pani z powiatowego zespołu ds. orzekania powiedziała także że jak odwołają stan epidemi to wtedy będą mogli składać kolejne wnioski jeśli będą chcieli. I nigdzie w interpretacji ministerstwa nie doszukałam się, że wtedy będziemy musieli weryfikować kto złożył a kto nie. Jednym osobom decyzja zmieniająca się zakończy po tych 60 dniach od dnia zakończenia epidemii i finito a inni złożą nowe wnioski na komisje w ciągu tych 60 dni i przyjdą z nowymi orzeczeniami.
ODPOWIEDZ