przedawnienie TW

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
kala1
Starszy referent
Zajmuję się: referent
Kontakt:

przedawnienie TW

Post autor: kala1 »

czy urząd skarbowy może domagać się pisma o przedawnieniu mam TW z 2014 roku nic nie zrobili a dziś mam telefon, że by napisać pismo o przedawnieniu???
MKZ
Stażysta
Zajmuję się: Fundusz alimentacyjny
Kontakt:

Re: przedawnienie TW

Post autor: MKZ »

Też jestem ciekawa, ponieważ dzisiaj otrzymałam taki sam telefon z Urzędu Skarbowego?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Co do zasady to Wierzyciel niezwłocznie zawiadamia organ egzekucyjny o przedawnienia należności pieniężnej. Jednak pytanie czy tu doszło do przedawnienia ? Przed nowelizacją ustawy z 2016 r. przepisy mówiły, że bieg przedawnienia przerywa: odroczenie terminu płatności należności, rozłożenie spłaty należności na raty i każda inna czynność zmierzająca do ściągnięcia należności, jeżeli o czynności tej dłużnik został zawiadomiony. Czyli skoro został wystawiony tytuł do US został spełniona przesłanka innej czynności zmierzającej do ściągnięcia należności. W starej ustawie nic nie było mowy o tym, że raz przerwany bieg przedawnienia biegnie na nowo :). Dopiero w 2016 r. został znowelizowany art.30 ust.4 ustawy w brzmieniu obowiązującym do dnia obecnego. Nawet gdybyście chcieli liczyć termin przedawnienia na nowo to musicie ustalić kiedy US zastosował ostatni środek egzekucyjny np. zajęcie rachunku bankowego.

Tak czy siak wypadałoby wejść w rozmowę z US ale w formie pisemnej.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

Widać efekty nowelizacji :)
ODPOWIEDZ