czy tu można - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 cze 2015, 14:11

czy asystent może pracowac z rodziną, gdzie nie ma dzieci? rodzina nieporadna życiowo, brud smród, bałagan, nic nie potrafią się ogarnąć, nie ma alkoholu, ogólnie rozumiana niezaradność życiowa
ante

Napisano: 08 cze 2015, 15:49

witam, asystent pracuje z rodzinami gdzie są dzieci tylko i wyłącznie gdzie występują problemy opikuńczo -wychowawcze z dziećmi, albo rodzina ma nadzór kuratora a najważniejsze tam gdzie jest ryzyko zabrania dzieci do pieczy zastępczej w tym przypadku co opisujesz to socjalny musi się ruszyć w teren i pomóc tej rodzinie nawet jak nie korzystają z pomocy finansowej OPS-u to pracę socjalną mogą wykonać
olqa

Napisano: 08 cze 2015, 16:31

ante pisze:czy asystent może pracowac z rodziną, gdzie nie ma dzieci? rodzina nieporadna życiowo, brud smród, bałagan, nic nie potrafią się ogarnąć, nie ma alkoholu, ogólnie rozumiana niezaradność życiowa
Słusznie , oj socjalni nadal nie rozumieją na czym polega i co przyświecało idei asystentury . :roll:
????

Napisano: 09 cze 2015, 8:22

pytam, ponieważ ostatnio jeden z pracowników pcpr, który ma tam jakiś nadzór nad rodzinami zastępczymi, stwierdził że spoko - tam gdzie nie ma dzieci wal pan śmiało z asystentem, jak trolling uprawiają
ante

Napisano: 10 cze 2015, 20:54

Ja w przyszłym tygodniu mam być wprowadzona do rodziny gdzie nie ma małych dzieci. Są rodzice +50 i synek starszy ode mnie o 2 lata. Facet prawie 30tka na karku i co ja niby mam z nim robić. :? Syn i ojciec nie pracują, nadużywają alkoholu, matka się od nich odcięła i żyje sobie spokojnie własnym życiem. Nie mam pojęcia co z nimi robić i bez sensu mi się wydaje wprowadzanie asystenta do takich rodzin, ale sobie w ośrodku wymyślili, że mam mieć taką liczbę rodzin i kropka. :!: Może to nieprofesjonalne, ale mam nadzieję, że ta rodzina nie wyrazi zgody na współpracę. :oops:
asystent

Napisano: 10 cze 2015, 21:29

bez sensu, przecież tam nie ma małoletnich dzieci. a pierwszym podstawowym problemem w rodzinie do której kierowany jest asystent rodziny powinny być trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo-wychowawczych. to co wychowywanie 30-latka?? a może warto pokazać współpracownikom ustawę o wspieraniu rodziny, a tam jest jasno napisane do kogo kierować asystenta rodziny.
edit
Praktykant
Od: 09 lut 2015, 9:55
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x