zakańczanie - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 08 cze 2015, 11:42

wszczęto procedurę z uwagi na zgłoszenie jednej ze stron. rozeznanie w środowisku, rozmowy z członkami rodziny oraz znajomość rodziny z uwagi na dość często udzielaną pomoc i kontakty z członkami rodziny w szkole, czy ośrodku zdrowia pozwalają stwierdzić, że przemocy nie ma, raczej to konflikt , tym bardziej że rozwód zamierzają wziąć. NK c i d wypełnione, teraz grupa stwierdza, że nie ma przemocy-można się powołać po miesiącu od wszczęcia , że brak zasadności?
fido

Napisano: 08 cze 2015, 12:41

Siur
YoYo

Napisano: 09 lip 2015, 7:32

Mam podobny problem a prowadzę od niedawna NK, rodzina z jednorazowym konfliktem ale nadgorliwy policjant od razu założył NK i przesłał do OPS, grupa, małżonkowie, środowisko, pedagog stwierdza że to konflikt a nie przemoc. Mam prośbę czy wysyłam tylko zawiadomienie pisemne na Policję, że to był konflikt i nie wszczęto procedury NK. Bardzo proszę o pomoc.
dro1

Napisano: 09 lip 2015, 14:41

Piszesz, że Policjant założył NK, czyli procedura NK oficjalnie została wszczęta. Miał prawo zareagować w ten sposób - bez stawiania diagnozy czy to konflikt czy przemoc. Dlaczego ?
Ponieważ w kolejnych etapach procedury to Wy tj: ZI lub GR- w toku pracy z procedurą i zebrania informacji, decydujecie czy jest to Konflikt. Jeśli tak - zamykasz procedurę w oparciu o par.18.2 Rozporządzenia .
Nie zatem poprawnym absolutnie pod względem formalno - prawnym wysyłanie Zawiadomienia na Policję ze stwierdzeniem, że był to konflikt i że nie wszczęto procedury- bo ją wszczęto w momencie założenia NK.
Nie róbcie takich strzałów- bo będą się z was śmiać. Poważnie.
Emilka.

Napisano: 10 lip 2015, 12:08

Do Emilki, kochana podpowiedz w jakiej formie wysłać fachową odpowiedź na Posterunek, bo jak wspomniałam wcześniej, GR uznała, że to jest jednorazowy konflikt i podpisano protokół oboje małżonkowie także napisali oświadczenia, że to nie jest przemoc. Nigdy nie zamykałam żadnej karty tym bardziej w takim przypadku, będę bardzo wdzięczna.
dro1

Napisano: 10 lip 2015, 12:37

Masz posiedzenie grupy, na którym stwierdzasz, że to nie była przemoc.
Protokołujesz, że zakańczasz na podstawie §18.1.2 rozporządzenia.
i masz obowiązek poinformowania o tym fakcie wszystkie instytucje biorące udział w procedurze. Jaką formę przyjmiesz taką będziesz miał/miała. Ważne żeby było pisemnie.
U mnie jak piszę protokół zakańczający, który podpisuje przewodniczący zamieszczam na dole malutką tabelkę z wyszczególnionymi instytucjami i przy każdej mam podpis osoby reprezentującej tą instytucję.
Jkob

Napisano: 10 lip 2015, 12:46

Śliczniuchno dziękuję Jkob. To są moje początki i uczę się. Pozdrawiam.
dro1

Napisano: 10 lip 2015, 13:49

Tabelka zbędna, do reszty się przychylam.
Emilka.

Napisano: 10 lip 2015, 23:32

Jeszcze raz wam ślicznie dziękuję.
dro1

Napisano: 25 lip 2015, 11:13

i tu też jest ok.
no?

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem